Kunst of kannibalisme?

Human Meat Project blijkt kunstproject

14.12.2022, 10:34 (CET)

Je lichaam doneren als voedsel in de strijd tegen dierenleed en klimaatverandering? Het kan nu via het Human Meat Project! Of zien bezoekers van de website iets over het hoofd?

Het Human Meat Project biedt mensen aan hun lichaam af te staan om andere mensen te voeden. Althans, dat schijnen verschillende Facebookgebruikers (hier, hier, hier) te geloven. In de reacties op de posts wordt schande gesproken van dit openlijke kannibalisme. Is dit een nieuw plan van het World Economic Forum? Of is dit project niet wat het lijkt?

Beoordeling

De bewering dat mensen via het Human Meat Project hun lichaam als voedsel kunnen aanbieden, is onjuist. Het blijkt te gaan om een kunstproject. Mensenvlees eten komt ook niet voor in artikelen van het WEF over alternatieve voedselbronnen.

Feiten

De verschillende Facebookposts verwijzen allemaal naar deze website van het Human Meat Project. De website biedt bezoekers de mogelijkheid hun eigen lichaam aan te bieden voor consumptie. Op het inschrijfformulier kunnen bezoekers aangeven of zij hun hele lichaam willen doneren, of slechts enkele lichaamsdelen of organen.

Waarom zouden mensen hun lichaam willen doneren? Omdat de menselijke bevolking en daarmee de vraag naar voedsel, vooral vlees, snel is gegroeid. Land voor woonruimte is nauwelijks nog beschikbaar en de uitstoot van de landbouw neemt elk jaar toe, waardoor ons leven steeds minder duurzaam wordt. Zo luiden de argumenten op de pagina "Waarom doneren?"

"Heb je een lichaam? Doneer het nu!" zo klinkt één van de slogans. "Stop wreedheid tegen dieren door je lichaam te doneren voor menselijke consumptie," zo gaat een ander.

Via de website kan ook menselijk vlees van donoren worden besteld. Zo worden spareribs van een gematigd sportieve Nederlander en de schouder van een 28-jarige Indonesische vrouw aangeboden. "Ingrediënten: 100% mensenvlees. Kooktijd: 25 minuten in de pan."

Kunstproject

Ondanks dat dit alles te vreemd lijkt om te geloven, doen veel mensen dat toch. De website is dan ook wel met veel zorg gemaakt, bevat wervende filmpjes en veel details over de voedingswaarden van mensenvlees. Pas helemaal onderaan de website, gemakkelijk over het hoofd te zien, staat een linkje naar de "Voorwaarden en bepalingen."

Daar staat dan eindelijk: "Dit is een puur conceptueel kunstproject en zal niet in het echt worden uitgevoerd."

Wie de kunstenaar(s) achter dit project is of zijn, is niet duidelijk. Ook staat nergens op de website wat precies het doel is van het kunstproject. Deutsche Presse-Agentur (dpa) ontving tot op heden geen reactie van de kunstenaar(s) op deze vragen.

Het project doet denken aan andere kunstprojecten waarbij gespeeld wordt met het taboe van kannibalisme. Zo werd in het Ouroboros-project van de kunstenaar Orkan Telhan vlees gekweekt uit menselijke cellen. Telhan leverde daarmee kritiek op de duurzaamheidsclaims van de groeiende kweekvleesindustrie, waar nog altijd foetaal runderserum wordt gebruikt om vleescellen te laten groeien. Dat serum wordt gewonnen bij het slachten van drachtige koeien.

Alternatieve voedselbronnen

Thematisch haakt het Human Meat Project in op zorgen die al langer spelen onder Facebookgebruikers. Uit de posts en reacties blijkt dat sommigen vermoeden dat het eten van mensenvlees onderdeel uitmaakt van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, of 'Agenda 2030' van de Verenigde Naties (VN), die ook onderschreven worden door het World Economic Forum (WEF).

Het WEF heeft veel gepubliceerd (hier, hier) over nieuwe voedselbronnen als alternatief voor vlees. De menselijke consumptie van dierlijke proteïnen is immers verantwoordelijk voor een groot deel van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, die een aanjager zijn van klimaatverandering. Het eten van mensenvlees heeft het WEF voor zover bekend echter nooit als optie genoemd.

Eerder schreef dpa al een factcheck over misinformatie rondom het WEF en alternatieve voedselbronnen. Ook namen Facebookgebruikers al eerder een verhaal over kannibalisme serieus, waar het om satire bleek te gaan.

(Stand van zaken: 14/12/2022)

Links

Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Facebookpost III (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Human Meat Project (gearchiveerd)

Inschrijfformulier (gearchiveerd)

Why donate? (gearchiveerd)

Campagnes (gearchiveerd)

Donoren (gearchiveerd)

Algemene voorwaarden (gearchiveerd)

Ouroboros (gearchiveerd)

Agenda 2030 (gearchiveerd)

WEF (gearchiveerd)

WEF I (gearchiveerd)

WEF II (gearchiveerd)

Factcheck I dpa

Factcheck II dpa

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.