Echte cover, foute context
Franse tv-rel op voorpagina Charlie Hebdo
9.12.2022, 10:49 (CET)
Het Franse tijdschrift Charlie Hebdo staat bekend om zijn bijtende satire. Nu zouden ze hun pijlen op de Oekraïense president Volodimir Zelensky en zijn 'Westerse poppenspelers' gericht hebben, zo zegt een Facebookgebruiker over een cover van het magazine.
Beoordeling
De cover is echt, maar de context is fout. In werkelijkheid gaat de voorpagina van de editie van 16 november 2022 over een aanvaring tussen een Frans parlementslid en een tv-persoonlijkheid. Met Zelensky of de oorlog in Oekraïne heeft het niets te maken.
Feiten
De cover in kwestie is die van het nummer dat uitkwam op 16 november 2022. De voorpagina is dus wel degelijk echt. Alleen heeft het helemaal niets met Zelensky of Oekraïne te maken.
De cartoon op de cover toont links Cyril Hanouna, wiens naam er ook staat. Hij is de presentator van het tv-programma 'Touche pas à mon poste'. In de uitzending van 10 november haalt hij uit naar een gast, parlementslid Louis Bouyard, nadat Boyard kritiek uitte op de Franse miljardair Vincent Bolloré.
Bolloré is de eigenaar van de tv-zender waarop 'Touche pas à mon poste' wordt uigezonden, en dus indirect de baas van Hanouna. Hij is de figuur rechts op de cover. De tekst op de cover 'de verkozenen van de republiek, kijk waar ik ze steek' duidt op het feit dat een parlementslid het doelwit was van Hanouna's live uitbarsting ter verdediging van Bolloré.
Het opstootje beroerde het Franse publieke debat en belandde zo op de voorpagina van het tijdschrift. Het is de cartoonversie van Hanouna die onterecht wordt gezien als zijnde Zelensky, ondanks het feit dat de twee mannen geen fysieke gelijkenis delen.
Opmerkelijk genoeg is het niet de eerste keer dat de editie van 16 november van Charlie Hebdo voer is voor disinformatie. Dpa schreef eerder al over een neppe versie van de voorpagina die over de raketinslag in Polen midden november zou gaan.
Kortom: nergens is er ook maar enige link tussen de cartoon over het incident met Hanouna en Bouyard en Zelensky.
(Stand van zaken: 9/12/2022)
Links
Cover van 16 november (gearchiveerd)
La Liberation over het incident met Hanouna (gearchiveerd)
YouTube-video uitzending Touche pas à mon poste 10 november (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.