Chinees overaanbod

Elektrische deelscooters van de weg gehaald door quota

8.12.2022, 10:45 (CET)

Een veld vol afgedankte e-scooters roept vragen op bij de milieuvriendelijkheid van elektrische voertuigen en hun batterijen. Nader onderzoek leert echter dat de oorzaak niet technisch van aard is.

Rijen en rijen aan elektrische scooters, deels overwoekerd door planten; dat is te zien in een video die gedeeld wordt op sociale media (hier en hier). Volgens het bijschrift dat internetgebruikers de video geven, zouden de scooters afgedankt zijn omdat de batterij te duur is om te vervangen en is dit dan ook een illustratie van de onhaalbaarheid van elektrisch vervoer. Op basis van welke informatie deze conclusie uit de video word getrokken is echter geheel onduidelijk. 

Beoordeling

In China zijn talloze gelijkaardige locaties terug te vinden met duizenden elektrische scooters en deelfietsen. Deze worden daar gestald ten gevolge van overheidsregulering. Met de levensduur en vervangingsmogelijkheden van de batterijen heeft het niets te maken. 

Feiten

De video die veelvuldig de ronde doet online bevat het watermerk van het TikTok-account '@smartsetting'. Dit account plaatste de video op 7 november online. In de beschrijving van de video wordt echter met geen woord gerept over de reden waarom de scooters daar staan. Het enige commentaar is 'incredible' (ongelooflijk). 

Een reverse image search brengt aan het licht dat de gele scooters toebehoren aan het Chinese bedrijf Meituan, waarvan het logo te herkennen is onder het zadel. Deze internetgigant is vooral bekend vanwege zijn 'alles'-app, waarmee onder andere voedsel kan besteld worden. Sinds 2018 is het bedrijf ook actief op de deelfietsenmarkt, na de overname van Mobike.

Deelfietsenchaos

Sinds de introductie van deelfietsen in 2014 is de sector in China geëxplodeerd. De toename van het aantal bedrijven dat deelfietsen en -scooters aanbood in Chinese steden leidde snel tot overlast, door onder andere fout geparkeerde voertuigen op het voetpad. De Chinese autoriteiten grepen in, en de deelplatformen werden aan strenge voorwaarden onderworpen. Dit leidde tot een groot overschot aan deelfietsen, die werden verzameld op gigantische stortplaatsen over heel China. 

Deutsche Presse-Agentur (dpa) slaagde er niet in de exacte locatie van de gedeelde beelden te achterhalen. Een zoektocht op Baidu, een Chinese zoekmachine, toont echter bijzonder veel gelijkaardige beelden uit voornamelijk 2020 en 2021, waarop grote hoeveelheden achtergelaten Meituan-deelscooters (en andere merken) te zien zijn, in verschillende Chinese steden. 

Het verhaal achter deze scooters is telkens grotendeels hetzelfde. Het gaat om stadsbesturen die reguleren hoeveel scooters er in de stad mogen zijn om overlast te verminderen. Firma's als Meituan verzamelen de overschot verplicht op grote standplaatsen, of verplaatsen ze naar andere steden. Zo zouden er in de stad Changsha wel vierhonderduizend deelfietsen en -scooters bij elkaar zijn gebracht.

Overaanbod en overlast

Er wordt dan ook niet gesproken over dat deze elektrische scooters niet meer bruikbaar zouden zijn omdat hun batterijen versleten zijn en het te duur is om ze te vervangen. Eerder gaat het om een overaanbod van voertuigen die overlast in de steden veroorzaken, waartegen de autoriteiten optreden. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit bij de gedeelde video anders is. 

Dpa controleerde in het verleden ook al beelden van elektrische auto's in Frankrijk. Daarbij werd ook geclaimd dat het ging om versleten batterijen, terwijl het in werkelijkheid om de beëindiging van een contract ging.

(Stand van zaken: 07.12.2022)

Links

Gearchiveerde video

Facebookpost I & II (gearchiveerd hier en hier)

TikTokvideo (gearchiveerd)

Meituanscooter (gearchiveerd)

Meituan (gearchiveerd)

Overname Mobike (gearchiveerd)

Artikel Foreign Policy (gearchiveerd)

Artikel Nikkei Asia (gearchiveerd)

Artikel The Atlantic (gearchiveerd)

Baidu (gearchiveerd)

Andere voorbeelden I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII & IX (gearchiveerd hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier en video, hier en hier)

Over regulering (gearchiveerd)

Video overlast (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Factcheck dpa

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.