Oud verhaal over gestolen auto
Lavrinovitsj is al jaren geen minister meer in Oekraïne
1.12.2022, 18:51 (CET)
De Oekraïense minister van Justitie, Alexander Lavrinovitsj, zou rondrijden in een Mercedes die in 2010 in Duitsland als gestolen was opgegeven. In Nederland zorgt dat verhaal voor verontwaardiging op sociale media. Ook de website Dissident One schreef: "Uitgerekend de Oekraïense minister van Justitie Alexander Lavrinovich heeft nu een gênante faux pas (?) gemaakt." Sommigen koppelen het bericht over de auto aan de oorlog in Oekraïne. "En wij maar geld sturen," schrijft een Facebookgebruiker.
Beoordeling
Dit verhaal is al zo’n tien jaar oud en gaat niet over de huidige minister van Justitie. Lavrinovitsj bekleedt die rol al sinds 2013 niet meer.
Feiten
Het bericht van fervent Twitteraar Joost Niemöller over dit onderwerp krijgt veel likes en retweets. Hij deelt om zijn beweringen kracht bij te zetten een artikel van de Duitse website auto.de. Daarin wordt inderdaad over de gestolen auto geschreven. Dit artikel is echter al oud: van 31 december 2011.
Eerder die maand werd het nieuws over de gestolen dienstauto gebracht door Oekraïense media, en daarna ook overgenomen door Nederlandse kranten als Het Parool en Duitse media als Der Spiegel.
De media schreven destijds dat de Mercedes GL 420 in januari 2010 als gestolen was opgegeven in het Duitse Stuttgart. Vervolgens konden zulke voertuigen volgens een toen geldende Oekraïense wet als staatsbezit worden gemarkeerd, waardoor het ook kon dienen als een dienstauto voor een minister. Der Spiegel vulde nog aan dat de oorspronkelijke eigenaren van de auto deze zélf naar het oosten hadden gesmokkeld. Zij werden in Duitsland opgepakt.
Het gaat hier dus om oud nieuws. De man die in de auto zou rijden, Alexander Lavrinovitsj, is al sinds 2013 geen minister van Justitie meer. Hij was lid van het kabinet van Viktor Janoekovitsj, die tussen 2010 en 2014 president was. Deze pro-Russische president werd in 2014 afgezet en vluchtte toen naar Rusland. Hij werd in 2019 veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf vanwege verraad, maar zit die niet uit zolang hij niet terugkeert naar Oekraïne onder het huidige bewind.
De huidige president, Volodimir Zelensky, kwam in mei 2019 aan de macht. De Oekraïense minister van Justitie is sinds augustus 2019 Denis Maljuska.
Corruptie
Hoewel het verhaal over de gestolen auto dus niet over de huidige minister van Justitie gaat, is Oekraïne nog lang niet vrij van corruptie. In de corruptie-index van Transparency International staat Oekraïne op plek 122. Maar één Europees land staat lager op de lijst van 180 landen: Rusland, op plek 136.
In november stemde het Europees Parlement in met een EU-lening van 18 miljard euro aan Oekraïne. Deze lening komt wel met voorwaarden, waaronder dat Oekraïne maatregelen moet nemen om de corruptie in het land te bestrijden.
(Stand van zaken: 01.12.2022)
Links
Facebookpost I en II (hier en hier gearchiveerd)
Artikel Dissident One (gearchiveerd)
Artikel Auto.de (gearchiveerd)
Artikelen Pravda, Parool en Spiegel (hier, hier en hier gearchiveerd)
Over einde termijn Lavrinovitsj(gearchiveerd)
Over Viktor Janoekovitsj (gearchiveerd)
Huidige president en minister van Justitie Oekraïne (hier en hier gearchiveerd)
Corruptie-index (gearchiveerd)
Lening EU goedgekeurd door EP (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.