Privévliegtuigen op COP27

Screenshot van Flightradar toont alle soorten vliegtuigen

06.12.2022, 14:53 (CET)

In november kwamen duizenden politici en activisten samen in Egypte voor COP27, de jaarlijkse klimaattop van de Verenigde Naties. Velen reisden met privéjet, maar zeker niet allemaal.

Sharm-el-Sheikh was het toneel voor de 27e klimaatconferentie van de VN (COP27), van 6 tot 20 november. Ruim 45.000 mensen namen deel, en het merendeel ging met het vliegtuig. Online was er dan ook veel te doen over dat milieuvervuilende vervoersmiddel om naar een klimaattop te gaan, en dan al zeker privéjets. Een screenshot van de online vliegtuigtracker Flightradar24 zou aantonen dat er maar liefst 800 privéjets richting Egypte gingen. Maar is die screenshot wel het geschikte bewijs om zulke kritiek te leveren?

Beoordeling

Het cijfer is overdreven: Flightradar registreerde de landing van 269 privéjets in Egypte in de periode van 3 tot 20 november. De screenshot toont ook alle soorten vliegtuigen in Egypte en buurlanden, niet enkel privéjets.

Feiten

De gebruikte screenshots zijn afkomstig van het online platform Flightradar24, waar live van over de hele wereld vluchten te volgen zijn. Talloze gele pictogrammen vertegenwoordigen visueel de vliegtuigen die op een gegeven moment boven Egypte en omstreken vlogen.

De screenshot werd ook gedeeld door de Egyptische autoriteiten op Facebook op 6 november 2022. Ze kondigden aan dat de luchthavens van zowel Caïro als Sharm-el-Sheikh druk zouden zijn die dag vanwege de aankomst van de delegaties voor COP27. Ze zeiden niets over privéjets.

Minder dan 300 privéjets

Er is één grote kink in de kabel om deze screenshot als bewijs te gebruiken dat er 800 privéjets landden in Egypte. Flightradar24 laat niet toe om de vluchten te filteren per type. Het toont alle vluchten die op dat moment in het Egyptische en omliggende luchtruim waren.

Dat bevestigt ook Ian Petchenik, hoofd communicatie bij Flightradar24 aan dpa. "De screenshot toont alle vluchten in die regio op het moment dat de screenshot werd genomen. Het is niet mogelijk om visueel de verschillende soorten vliegtuigen te onderscheiden op de kaart", zegt hij.

Aangezien de screenshot alle vliegtuigen in het luchtruim toonden, is het ook niet bekend of al die vliegtuigen Egypte als bestemming hadden. Veel van de zichtbare vliegtuigen vlogen ook boven de omliggende landen.

Volgens data van Flightradar24 landden er in de periode van 3 tot 20 november 174 privéjets in Caïro en 95 in Sharm-el-Sheikh. In totaal zouden er volgens Flightradar24 minder dan 300 privéjets naar Egypte zijn gevlogen voor de COP27. Kortom, de screenshot is geen adequaat bewijs om deze specifieke kritiek te leveren.

Een vervuilende klimaattop?

Desalniettemin vlogen er wel privéjets naar een klimaatconferentie. Het is een gegrond punt van kritiek dat activisten vaak uiten. Reizen via privéjet, of vliegtuig in het algemeen, is zeer vervuilend en een significante bijdrager aan de klimaatverandering.

Hoewel een privéjet kleiner is en minder uitstoot dan een commerciële jet, zitten er minder mensen in. De individuele uitstoot is dus hoger. Sommige critici maken dan ook de opmerking of een klimaatconferentie in deze vorm wel opweegt tegen dat nadeel.

De COP27 resulteerde in een akkoord om een fonds op te zetten voor kwetsbare landen die nu al lijden onder klimaatveranderingen. Vanuit verschillende hoeken kwam er kritiek op dat akkoord. Vooral het gebrek aan meer verregaande maatregelen, specifiek op het gebied van fossiele brandstof, wordt gehekeld.

(Stand van zaken: 6/12/2022)

Links

Facebookpost I en II (hier en hier gearchiveerd)

Over Flightradar 24 (gearchiveerd)

Facebookbericht Egyptische autoriteiten (gearchiveerd en gearchiveerde foto)

Artikel Euractiv protest privéjets (gearchiveerd)

Transport & Environment vliegtuigvervuiling (gearchiveerd)

Akkoord COP27 (gearchiveerd)

Artikel VRT kritiek op akkoord (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.