Oude video duikt opnieuw op

Macron kreeg een mep in 2021

23.11.2022, 17:51 (CET)

President van Frankrijk zijn komt met een hele set aan uitdagingen. Een mep in het gezicht verkocht krijgen, is er daar blijkbaar één van voor Macron. Alleen dateert het incident al van juni 2021.

De Franse president Emmanuel Macron is niet altijd even populair, niet in het minst bij de Fransen zelf. Nu zou hij recent zelfs een klap in het gezicht hebben gekregen van een burger. Verschillende video's van dat incident worden gedeeld op sociale media in november 2022. Volgens een andere online bron was een 'onbekende vrouw' de schuldige. Maar klopt dat wel? Niet helemaal, zo blijkt.

Beoordeling

Het incident dateert al van 8 juni 2021. Macron kreeg toen een mep in het gezicht van een man in Tain-l'Hermitage, tussen Lyon en Avignon. In november 2022 bleef het gezicht van de Franse president gespaard van enige klappen.

Feiten

De posts dateren allemaal van 22 november 2022. Dat is bijna anderhalf jaar nadat het incident effectief plaatsvond, zo blijkt na een simpele reverse image search.

President Macron was op die bewuste dag, 8 juni 2021, op bezoek in Tain-l'Hermitage. Dat is een klein dorp tussen Lyon en Avignon. Wanneer Macron een menigte mensen achter dranghekken benadert, krijgt hij een klap in het gezicht van een man. Het gaat dus niet om een 'onbekende vrouw' hoewel de dader wel weelderige lange krullen heeft. Ook in Nederland werd destijds bericht over het incident.

De man in kwestie werd veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf, maar hij kwam al voorwaardelijk vrij in september 2021. Hij liet na het uitzitten van zijn celstraf nog weten aan Franse media BFM TV dat hij geen spijt heeft van zijn actie.

(Stand van zaken: 23/11/2022)

Links

Facebookpost I en II (gearchiveerd hier en hier)

Gearchiveerde video I en II

Artikel France 24 over het incident (gearchiveerd)

Artikel BFM TV geen spijt (gearchiveerd)

Artikel RTL Nieuws 8 juni 2021 (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.