Geen tatoeages voor Biden
Gefotoshopt beeld van Biden is bekende meme
14.11.2022, 17:53 (CET)
De ontblote bovenarm van Joe Biden is niet iets waar velen al bij hebben stilgestaan. Toch zou daar het bewijs zijn dat hij niet écht werd ingeënt tegen COVID-19. Biden zou namelijk een grote tatoeage hebben op zijn linkerbovenarm, als je de online vergelijking van twee verschillende foto's van de Amerikaanse president mag geloven.
Beoordeling
De afbeelding met een getatoeëerde Biden is het resultaat van een fotoshop van de Amerikaanse satirische website The Onion. In het echte leven kreeg Biden meerdere prikken van het coronavaccin en was er nooit een tatoeage te zien.
Feiten
Een simpele reverse image search volstaat om erachter te komen dat het hier om staaltje uit de hand gelopen memecultuur gaat. Het beeld met de tatoeage is namelijk afkomstig van de bekende satirische websiteThe Onion. Het dateert al uit 2009, toen Biden vice-president was onder Obama.
Het beeld is best bekend. The Guardian gebruikte het ook als coverfoto voor een artikel over de memecultuur rond de Amerikaanse president. Het is ook niet de eerste keer dat een artikel van The Onion in Nederland serieus wordt genomen, zoals eerdere factchecks van dpa aantonen.
De rechtse foto werd genomen in september 2021, toen Biden zijn boostervaccin voor het oog van de camera's kreeg. Het zwarte mondmasker, lichtblauwe hemd en witblauwe das maken dat duidelijk. Geen tatoeage te zien, omdat hij simpelweg geen getatoeëerde armen heeft. Ook bij zijn eerste vaccindosis was er geen armtatoeage te zien.
(Stand van zaken: 14/11/2022)
Links
Facebookpost I en II (gearchiveerd hier en hier)
The Guardian over Joe Biden memes (gearchiveerd)
Knowyourmeme.com over Joe Biden memes (gearchiveerd)
Originele foto booster Biden (gearchiveerd)
Artikel The Onion met gefotoshopt beeld (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.