Satire voor waar aangenomen

Twitter enig platform dat Musk tot nog toe kocht

08.11.2022, 15:36 (CET)

Wanneer een satirisch bericht haar context verlaat en eenzaam als een screenshot verder circuleert op sociale media, is nepnieuws snel geboren. Deze keer staat de koopjesdrang van Elon Musk centraal.

Eind oktober kocht de Amerikaanse tech-miljardair Elon Musk de sociaalnetwerksite Twitter voor 44 miljard dollar. Niet iedere Twittergebruiker staat hier om te springen en sommigen maken de overstap naar het sociale netwerk Mastodon. Maar wat zou volgens dit bericht moeten blijken? Ook dat bedrijf zou voor 1,3 miljoen dollar door de tech-miljardair opgekocht zijn. Breidt Musk werkelijk zijn imperium nog verder uit?

Beoordeling

Het online gedeelde artikel komt van de satirische Duitse website "Der Postillon" en kan dus niet serieus genomen worden. Elon Musk heeft Mastodon niet opgekocht.

Feiten

Boven aan de screenshot is de bron van het artikel te zien: "Der Postillon". Op de website van de bron is het artikel van 28 oktober 2022 terug te vinden - in het Duits weliswaar. De tekst van de webpagina is hoogstwaarschijnlijk met de Google Translate functie in de browser naar het Nederlands vertaald, voordat de screenshot werd genomen.

En wat vertaald is, is pure satire. Dat blijkt eenduidig uit de FAQ boven aan de webpagina van Der Postillon. "Alles wat in de Postillon staat is satire en schaamteloos bij elkaar verzonnen", valt er te lezen. Elon Musk kocht Mastodon dus niet echt.

Het sociale netwerk Mastodon zou overigens niet eens opgekocht kunnen worden: het platform is niet in handen van één commerciële partij, maar van al haar gebruikers. Mastodon bevestigde in een bericht op Twitter dat het niet verkocht kan worden, noch failliet kan gaan.

Mastodon werkt niet vanaf één server, maar meerdere. Iedere gebruiker kan een server starten en vormgeven, waar andere gebruikers op hun beurt weer lid van kunnen worden. Zo ontstaan er kleine "Mastrodon-gemeenschappen". De beheerder van de server bepaalt welke soort inhoud hij of zij toestaat in de groep. Hierdoor heb je als gebruiker dus meer controle over wat je te zien krijgt en kun je bepaalde bubbels buitensluiten, in tegenstelling tot de centrale feed op Twitter.

Satirische nieuwssites

Berichten van satirische nieuwssites worden vaker voor waar aangenomen. Zo schreef Deutsche Presse-Agentur (dpa) al eerder factchecks over Postillon-satire, dat een eigen leven als nepnieuws was gaan leiden (zie hier, hier en hier). Voorbeelden van Nederlandse satirische nieuwssites zijn De Speld en Nieuwspaal.

(Stand van zaken: 8.11.2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Der Postillon (gearchiveerd)

Artikel Musk op Postillon (gearchiveerd)

Google Translate in browser (gearchiveerd)

FAQ Postillon (gearchiveerd)

Consumentenbond over Mastodon (gearchiveerd)

Tweet Mastodon (gearchiveerd)

Mastodon (gearchiveerd)

NRC artikel Mastodon (gearchiveerd)

Factchecks dpa hier, hier en hier

De Speld (gearchiveerd)

Nieuwspaal (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.