Phishing
Te mooi om waar te zijn: winactie op Facebook is nep
25.10.2022, 14:28 (CEST)
Op Facebook loopt een actie van 'MediaMarkt NL Fans', waar je een winkelbon ter waarde van 500 euro zou kunnen winnen. Er zijn echter meerdere aanwijzingen dat deze actie niet echt van de elektronicaketen is.
Beoordeling
Dit is geen echte wedstrijd van MediaMarkt. Je kunt geen waardebon winnen. Het gaat hier om een voorbeeld van phishing.
Feiten
De Facebookpagina MediaMarkt NL Fans heeft een wedstrijd voor voucherkaarten lopen. Er zou 500 euro te winnen vallen, door simpelweg een afwijkend cijfer op een afbeelding te herkennen. De Facebookpagina heeft echter niets met MediaMarkt te maken. Een eerste zaak die opvalt, is dat er erg rare bewoordingen worden gebruikt ("augurk eindigt...").
De pagina is aangemaakt op 12 oktober 2022 en heeft slechts één bericht, de actie. Slechts zes mensen vinden de pagina leuk. De officiële Facebookpagina van MediaMarkt Nederland is herkenbaar aan het blauwe vinkje achter de naam. Bijna zeshonderduizend mensen vinden deze pagina leuk. Van de winactie is hier geen spoor.
Wie reageert op de winactie, krijgt meteen een privébericht wat zegt dat je gewonnen hebt. Om de voucher in ontvangst te nemen is het nodig te registreren via een website. Deze probeert zich voor te doen als een MediaMarktwebsite, maar bevat erg veel fouten. De URL (sites.google....) laat zien dat het gaat om een website die gemaakt is met Google. Websites van MediaMarkt Nederland beginnen altijd met www.mediamarkt.nl/
Wie doorklikt op een van de afbeeldingen op deze webpagina, wordt weer doorgestuurd naar een andere website, waar over de initiële winactie van MediaMarkt niet meer gesproken wordt.
Het gaat hier om een duidelijk voorbeeld van phishing, waarbij oplichters proberen om onder het voorwendsel van een winactie gegevens te ontfutselen. Op hun officiële website waarschuwt MediaMarkt zelf voor valse acties die onterecht in naam van de keten worden aangeprezen.
Valse winacties zijn populair op sociale media. Deutsche Presse-Agentur (dpa) heeft dan ook al vaker factchecks geschreven om deze praktijken bloot te leggen, zoals hier, hier en hier.
(Stand van zaken: 25.10.2022)
Links
Officiële pagina MediaMarkt NL (gearchiveerd)
Blauw vinkje Facebook (gearchiveerd)
Waarschuwing MediaMarkt over nepacties (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.