Russisch oorlogsnarratief

Zelensky draagt patch van een Oekraïense legerdivisie

19.10.2022, 13:40 (CEST), laatst geüpdate: 19.10.2022, 16:30 (CEST)

De oorlog in Oekraïne wordt ook online uitgevochten. Zo proberen sommige Facebookgebruikers het Russische oorlogsnarratief te voeden met virtuele bewijzen. Maar dan moeten die wel kloppen natuurlijk.

Het is een van de fundementen van Poetins oorlogsverklaring aan Oekraïne: hij zou het land en zijn broedervolk van de nazi's moeten bevrijden. Bewijzen die een fascistisch karakter van Oekraïne zouden moeten aantonen worden gewillig aangegrepen, en daarin worden vaak nauwkeurigheidsfouten gemaakt. Zo zou volgens deze Facebookgebruiker de patch op de mouw van Zelensky een SS-doodshoofd zijn. Maar, zien we hier wel een SS-teken?

Beoordeling

De patch die Zelensky draagt op de foto is geen SS-symbool, maar een officieel logo van een Oekraïense legerdivisie.

Feiten

De foto van Zelensky werd gemaakt tijdens een bezoek aan Izjoem op 14 september 2022. Kort daarvoor werd de stad door de Oekraïense troepen bevrijd. Op de olijfgroene jas van Zelensky is een patch genaaid, met inderdaad een doodshoofd. De illustratie van het doodshoofd komt echter totaal niet overeen met een SS-doodskop (zie onder aan pagina 5).

Dankzij een foto van betere kwaliteit is te achterhalen dat boven het doodshoofd op Zelensky's badge "Україна або Смерть!", oftewel: "Oekraïne of de dood!" geschreven staat.

Het doodshoofd plus tekst is sinds 2019 het officiële symbool van een specifieke divisie binnen het Oekraïense leger, de 72ste gemechaniseerde brigade. Niets wijst erop dat dit doodshoofd een fascistische betekenis zou hebben.

(Stand van zaken: 19.10.2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Bezoek Izjoem (gearchiveerd)

PDF nazi-symbolen (gearchiveerd)

Nieuwe badges sinds 2019 (gearchiveerd)

72ste gemechaniseerde brigade (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.