Zwarte Pietendiscussie

Getrukeerd beeld van Sylvana Simons gaat opnieuw rond

18.10.2022, 13:43 (CEST)

Een bewerkte foto zou aantonen dat Sylvana Simons zich als Zwarte Piet verkleedde. De foto zegt minder over Simons, en meer over de bedreigende toon die in de Zwarte Pietendiscussie ingenomen wordt.

Het is oktober, de pepernoten liggen in de winkel en daar waar sommigen zich verheugen op de Sinterklaastijd, is het voor anderen een tijd waarin de gepolariseerde Zwarte Pietendiscussie centraal staat. Deze afbeelding is weer eens opgedoken, volgens de gebruiker een "oude archief foto", die Sylvana Simons zou tonen, verkleed als zwarte piet. Verkleedde Simons, fervent tegenstander van Zwarte Piet, zich ooit werkelijk zo?

Beoordeling

De foto is gefotoshopt. De orginele foto, waar het gezicht van Simons in is geplakt, komt van een webstite van het "Zwarte Pieten Orkest".

Feiten

De foto waarop Simons als Zwarte Piet te zien zou zijn, wordt al sinds 2017 consequent verspreid op sociale media. Zie bijvoorbeeld deze Facebookberichten uit 2017, 2018, 2019, 2020, 2021.

De foto toont niet de allerbeste fotoshopvaardigheden. De trompet sluit duidelijk niet op een natuurlijke wijze aan op de lippen van Simons en ook de lijn rond haar haar en de rode pietenpet ziet er vreemd uit. Simons kreeg meerdere persoonlijke berichten met de foto en reageerde daar in 2017 al eenduidig op: "Nee. Ik heb NOOIT voor zwarte Piet gespeeld".

Voor degenen die nog steeds niet overtuigd zijn van de trucage: dit is de orginele pietenfoto, afkomstig van een website waar je een "Zwarte Pieten Orkest" kunt inhuren. De houding, trompet en pietenkleding zijn identiek. Op de achtergrond zijn dezelfde kledingrekken van de Zeeman te herkennen.

Zwarte Pietendiscussie

Sylvana Simons, sinds 2016 oprichter en partijleider van de politieke partij BIJ1, is al jarenlang slachtoffer van rascistische acties en bedreigingen. In het kader van de Zwarte Pietendiscussie werd ze bijvoorbeeld bedreigd door voorstanders van Zwarte Piet. Ook werd er ooit een filmpje gemonteerd waarin ze door Ku Klux Klan-aanhangers virtueel werd opgehangen. In 2021 deed Simons aangifte van online haat en bedreiging die haar partij BIJ1 binnenkreeg.

(Stand van zaken: 18.10.2022)

Links

Facebookpost 2022 (gearchiveerd)

Facebookpost 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 (gearchiveerd 2017, 2018, 2019, 2020, 2021)

Reactie Sylvana Simons 2017 (gearchiveerd)

Orginele pietenfoto (gearchiveerd)

Zwarte Pieten Orkest (gearchiveerd)

Zwarte Pietendiscussie (gearchiveerd)

Nieuwsbericht bedreiging Simons (gearchiveerd)

Nieuwsbericht filmpje Ku Klux Klan (gearchiveerd)

Aangifte online haat 2021 (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.