Arrestatie verzonnen

Amerikaanse ambassadeur werkt nog steeds in Oekraïne

14.10.2022, 15:58 (CEST)

Een broodjeaapverhaal over een vermeende arrestatie is snel gemaakt en kan dan snel op het internet verspreiden. Nu gaat zo'n verhaal rond over een Amerikaanse ambassadeur.

Werd Bridget Brink, de Amerikaanse ambassadeur voor Oekraïne, gearresteerd door haar eigen landgenoten? Dat gerucht wordt online verspreid. Het verhaal blijkt echter totaal uit de duim gezogen.

Beoordeling

Ambassadeur Bridget Brink zit nog steeds op haar post in Oekraïne. Berichten over haar arrestatie zijn verzonnen.

Feiten

De tekst in Nederlandse berichten is letterlijk vertaald uit een Engelstalige artikel van de website Real Raw News. Opvallend is dat dit artikel veel details geeft over de vermeende arrestatie.

Ambassadeur Bridget Brink zou op zaterdag 8 oktober zijn aangehouden door de Amerikaanse Special Forces in haar vakantiehuis in Ferndale, Californië. Het artikel beschrijft hoe een beveiligingssysteem werd uitgeschakeld en er met een glassnijder een gat werd gemaakt in het raam van de eetkamer. Brink zou slapend in bed zijn aangetroffen en opgepakt.

Er is geen enkel bewijs voor deze beweringen. De informatie op Real Raw News is naar eigen zeggen 'informatief, educatief en entertainment'. Ook staat vernoemd dat de website 'humor, parodie en satire bevat,' maar dit wordt gelijk gevolgd door een opmerking dat die disclaimer er alleen is 'op advies van de jurist'. Dit lijkt dus vooral op een excuus om nepnieuws te kunnen plaatsen.

Want nepnieuws is dit artikel over Bridget Brink zeker. Zij was namelijk gewoon in Oekraïne de afgelopen weken en doet daar nog altijd haar werk als ambassadeur. Van een arrestatie door Amerikaanse militairen is absoluut geen sprake.

Genoeg bewijs dat Brink in Oekraïne is

Brink liet op 10 oktober nog op Twitter weten dat het ambassadepersoneel in Kiev veilig was, na een reeks Russische aanvallen in verschillende delen van Oekraïne die dag. "We zijn dankbaar voor degenen die ons beschermen en ons hart breekt voor de getroffenen, hier en elders in Oekraïne," schreef zij. Met 'hier' verwees ze dus naar Kiev.

Op diezelfde dag werd Brink ontvangen door president Zelensky. Zij en Andriy Yermak, hoofd van het Oekraïense presidentieel kantoor, deelden beiden foto’s van dat bezoek op sociale media. President Zelensky benoemde het ook in een toespraak over de aanvallen van 10 oktober: "Ik had vandaag een vergadering met de Amerikaanse ambassadeur", zei hij (vanaf minuut 5.36). Een dag later, op 11 oktober, deelde Brink ook nog een foto van een overleg met de Oekraïense minister van Infrastructuur.

Er is dus geen twijfel over mogelijk: ambassadeur Bridget Brink werd niet op 8 oktober in Californië gearresteerd. Ze is in Oekraïne.

(Stand van zaken: 14/10/2022)

Links

Twitterbericht (gearchiveerd)

Facebookbericht (gearchiveerd)

Artikel Real Raw News (gearchiveerd)

Over Real Raw News (gearchiveerd)

Over ambassadeur Bridget Brink (gearchiveerd)

Tweet Brink over ambassadepersoneel (gearchiveerd)

Over aanvallen 10 oktober (gearchiveerd)

Tweets over ontmoeting met Zelensky (hier en hier gearchiveerd)

Toespraak Zelensky (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Tweet 11 oktober (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.