Onderzoek naar lek Nord Stream

Fatale bijensteek én openbaar aanklager blijken verzinsel

12.10.2022, 14:05 (CEST)

De mysterieuze lekkages bij de Nord Stream-pijpleidingen geven veel ruimte aan complottheoriën. Nu zou zelfs de Zweedse openbaar aanklager op vreemde wijze overleden zijn.

Het is nog steeds onbekend wie de verantwoording draagt voor de explosies bij de Nord Stream-pijpleidingen in de Baltische Zee. Op het internet wordt er druk op los gespeculeerd. Momenteel circuleert ook nog een gerucht van andere aard: ene Erik Ollson, die het Zweedse onderzoek naar de Nord Stream-lekkages zou leiden, zou nu door een bijensteek overleden zijn. Zijn lichaam zou enkele uren later zijn gecremeerd. Welk complot zou hier achter liggen? Gelukkig blijkt het antwoord: geen één.

Beoordeling

Erik Ollson bestaat niet. Zowel het Zweedse Openbaar Ministerie als de politie van Kopenhagen - de twee autoriteiten die momenteel de leiding hebben in het onderzoek naar de Nord Stream-gaslekken - zijn niet bekend met ene Ollson. De Zweedse hoofdaanklager is Mats Ljungqvist.

Feiten

Eind september vonden ontploffingen plaats bij de pijpleidingen van de Nord Stream 1 & 2, met gaslekken tot gevolg. Omdat deze lekken liggen in de Zweedse en Deense exclusieve economische zone (niet te verwarren met territoriale wateren), leiden beiden landen de onderzoeken naar de oorzaak van de lekkages.

Deze Twitteraar maakte de onrust en verwarring rond de lekkages nog groter. Hij twitterde begin oktober dat het adjunct-hoofd van het Zweedse parket (oftwel: het Openbaar Ministerie), "Erik Ollsen", op een vreemde manier gestorven zou zijn.

De Twitteraar deelt bij de bewering een artikel van de website dissident.one, die erom bekend staat nepnieuws en complottheorieën te verspreiden. Het betreft een ondoorzichtig verhaal over de Nord Stream-pijpleidingen, maar de naam "Erik Ollsen" valt niet.

Het vreemde verhaal gaat viraal, en op 8 oktober 2022 verwijdert de Twittergebruiker zijn bericht, waardoor de orginele tweet helaas niet meer terug te vinden is. Er gaan wel nog screenshots rond op sociale media. De Twitteraar verwijderde de tweet "daar het niet bewezen is dat hij [Erik Ollson] al belast zou zijn met het onderzoek."

De gebruiker deelt in een thread nog wel waar hij zijn informatie vandaan heeft: een post op VKontakte, de Russische pendant van Facebook. Dit Franstalige bericht bevat grotendeels dezelfde beweringen over Ollson, al wordt in deze post de naam als "Olsson" geschreven, met dubbele s in plaats van l dus. De foto die bij het bericht gedeeld wordt, is te zien als je inlogt op VK. Het toont dit beeld: de voormalige burgemeester van de Hongaarse stad Győr, Zsolt Borkai. Van Erik Olsson dus geen sprake.

Bestaat Erik Ollson?

Online is bij betrouwbare Zweedse kranten geen woord terug te vinden over deze zaak rond Erik Ollson. Op navraag van Deutsche Presse-Agentur (dpa) bij de Zweedse en Deense autoriteiten die de onderzoeken naar de Nord Stream-lekkages leiden, blijkt dat deze Erik Ollson helemaal niet bestaat. Een woordvoerder van het Zweeds Openbaar Ministerie meldt: "dit is nepnieuws, de hoofdaanklager is Mats Ljungqvist, en er is geen Erik Ollson betrokken bij de zaak". De politie van Kopenhagen laat weten dat ze geen medewerker heeft die "Erik Ollson" of een vergelijkbare naam heeft.

(Stand van zaken: 12.10.2022)

Links

Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Lekkages in exclusieve economische zones (gearchiveerd)

VN-Zeerechtverdrag (gearchiveerd)

Territoriale wateren (gearchiveerd)

Artikel dissident.one (gearchiveerd)

Uitleg verwijdering Tweet (gearchiveerd)

Tweet met bronverwijzing (gearchiveerd)

VK bericht (gearchiveerd)

Foto bij VK bericht (gearchiveerd)

Zsolt Borkai (gearchiveerd)

Mats Ljungqvist (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.