Satire voor waar aangenomen
Kaag noemde inflatie juist "vreselijk"
3.10.2022, 18:05 (CEST), laatst geüpdate: 3.10.2022, 18:18 (CEST)
Er wordt online regelmatig schande gesproken over de minister van Financiën, Sigrid Kaag. Nu zou zij in een reactie op de hoge inflatie hebben gezegd dat geld niet gelukkig maakt. "Een liefdevolle blik van je partner, een knuffel van je kind, een mooie zonskomst. Dat is zo veel waardevoller dan geld," leest een citaat in een online artikel dat wordt gedeeld. Anderen halen dit ook aan zonder het artikel te gebruiken. Het probleem hiermee: de minister heeft deze uitspraken nooit gedaan.
Beoordeling
Het artikel dat als bron wordt gebruikt komt van de satirische nieuwssite Nieuwspaal. De geschreven uitspraken zijn niet echt van minister Kaag.
Feiten
In de screenshot die online rondgaat van het artikel, staat de naam 'Nieuwspaal' in de foto van minister Kaag. Wie dat over het hoofd zag of de website niet kent, kan het artikel gemakkelijk vinden door op de kop te zoeken. Dan is het origineel, van 30 september 2022, te vinden.
Dat dit een satirische website is, benadrukte de redactie van Nieuwspaal zelf in 2017 in een artikel van de NOS: "Nieuwspaal publiceert veel satirische artikelen die duidelijk als satire te herkennen zijn. Onze artikelen zijn bedoeld om lezers te vermaken of aan het denken te zetten."
Een kijkje op de website laat ook zien dat er duidelijk satire wordt bedreven. Voorbeelden zijn artikelen als 'Patat- of frietdiscussie slaat over naar Syrië' en 'Wetenschapper: “Leonardo DiCaprio was nooit aan boord van Titanic'.
Hoewel de intentie van Nieuwspaal dus satire is, worden de artikelen online vaker voor waarheid aangenomen. Deutsche Presse-Agentur verduidelijkte dat al eerder (hier en hier). Dat nu Facebook- en Twittergebruikers aan de haal gaan met dit artikel over minister Kaag, liet ook Nieuwscheckers al zien.
De gedeelde uitspraken over geld komen dus niet echt van minister Kaag. In haar werkelijke reactie op de stijgende inflatie zei Kaag het juist "vreselijk" te vinden.
(Stand van zaken: 03/10/2022)
Links
Facebookpost I en II (hier en hier gearchiveerd)
Artikel Nieuwspaal (gearchiveerd)
Nieuwspaal over satire (gearchiveerd)
Andere duidelijkevoorbeelden satire (hier en hier gearchiveerd)
Eerdere dpa-factchecks hier en hier
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.