Onrust rondom Nord Stream-lek

Video’s tonen lekkende pijpleiding in de Golf van Mexico

28.09.2022, 13:56 (CEST)

De zorgen over de gastoevoer naar Europa zijn door lekkages in de Nord Stream-pijpleidingen verder verergerd. Beelden van een brandende zee hebben alleen niets te maken met die prangende situatie.

Lekkages in de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2, die tussen Rusland en Duitsland lopen, zorgen voor onrust op het wereldtoneel. Zeker nu steeds meer veiligheids- en overheidsbronnen spreken over sabotage. Ook online gaat het nieuws als een lopend vuurtje. Een Facebookbericht stelt dat Amerikanen een oefening hielden op de plek waar de gaspijpleidingen ‘zijn opgeblazen’. Daarbij worden twee video’s gedeeld van een brand op zee. Dat is alleen volledig onterecht.

Beoordeling

De video’s zijn onterecht gedeeld bij een bericht over Nord Stream 1 en 2. Ze tonen een gesprongen gaspijpleiding in de Golf van Mexico in juli 2021.

Feiten

De video’s zijn met een reverse image search terug te vinden. Ze blijken niet gefilmd in Deense wateren, maar in de Golf van Mexico vorig jaar. De beelden geven via Google direct nieuwsartikelen, bijvoorbeeld van de NOS, over een brand in de Golf van Mexico. De twee video’s in dat artikel zijn exact hetzelfde als die nu in onjuiste context rondgaan. Ze worden door de NOS gedeeld in de vorm van twee tweets van journalisten.

Ook andere nieuwsmedia, zoals het Amerikaanse ABC en USA Today, deelden dezelfde bizarre beelden van brandend water op 3 juli 2021. De gesprongen gaspijpleiding is eigendom van de Mexicaanse oliemaatschappij Pemex. Zij sloten de toevoer door de pijpleiding na het lek. Het vuur werd in een paar uur geblust en er was geen sprake van gewonden of evacuaties.

Amerikaanse oefening bij Bornholm

Deze video’s zijn dus niet actueel en tonen niet de plaats waar bij Nord Stream 1 en 2 lekkages werden ontdekt. Bij deze gaslekken in de Oostzee was er geen sprake van brand. Er zijn luchtbeelden van de gaslekken vrijgegeven door de Deense strijdkrachten.

In het Facebookbericht wordt verder gelinkt naar een artikel van Dissident One. De kop van dat artikel is hetzelfde als de tekst in de Facebookpost. Amerikanen zouden oefeningen met onderwaterdrones hebben gedaan bij Bornholm, een eiland van Denemarken.

Dat is niet onjuist, maar er is geen enkel bewijs dat dit een link heeft met de gaslekken. Van 5 tot 17 juni 2022 was er een oefening van NAVO-bondgenoten in de Oostzee genaamd BALTOPS. Dit is een jaarlijkse militaire oefening die al sinds 1972 wordt gedaan in en rondom de Oostzee. De oefening wordt geleid door de Amerikaanse marine. Bij de oefening van dit jaar werd er inderdaad gesproken over oefenscenario’s met ‘onbemande onderwatervoertuigen’.

Er is hier dus sprake van een oefening die al meer dan drie maanden geleden was en al meer dan vijftig jaar wordt georganiseerd. Ook de landen die grenzen aan de Oostzee zoals de Scandinavische landen, de Baltische staten en Duitsland doen mee.

De speculaties over hoe de lekkages in de gaspijpleidingen ontstonden zijn nog in volle gang. Zowel het Kremlin als de EU spreken over (mogelijke) sabotage. Hoe de vork echt in de steel steekt, is zonder verder onderzoek nog niet te zeggen.

(Stand van zaken: 28/09/2022)

Links


Facebookpost (gearchiveerd) (video's hier en hier gearchiveerd)

Volkskrantartikel over gaslek (gearchiveerd)

Artikel NOS over gaslek Golf van Mexico 2021 (gearchiveerd)

Tweets uit artikel (hier en hier gearchiveerd)

Video's ABC en USA Today (hier en hier gearchiveerd)

Afhandeling Mexicaans gaslek (gearchiveerd)

Tweet Forsvaret (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Artikel Forsvaret (gearchiveerd)

Artikel Dissident One (gearchiveerd)

NAVO over BALTOPS 2022 (gearchiveerd)

Meer over BALTOPS (gearchiveerd)

Kremlin over niet uitsluiten van sabotage (gearchiveerd)

EU over sabotage (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.