Beelden in verkeerde context

Oude video van vluchtelingencrisis in 2015

27.09.2022, 16:22 (CEST)

Vluchtelingen zijn van alle tijden. Dat betekent alleen niet dat oude beelden kunnen worden gerecycleerd wanneer er over een nieuwe vluchtelingenstroom wordt gesproken.

"Tienduizenden illegale immigranten uit Afrika en het Midden-Oosten naderen de Turkse stad Edirne en noemen zichzelf het 'konvooi van het licht'," klinkt het op sociale media. "En het ziet er indrukwekkend uit," voegt iemand anders nog toe. De beschrijvingen worden vergezeld door een video van een lange stoet mensen die door een veld trekken.

Beoordeling

De video is verouderd en toont geen immigranten in Turkije. De beelden laten een vluchtelingenstroom op de Sloveens-Kroatische grens zien in 2015.

Feiten

De video die bij de Nederlandstalige berichten staat, draagt het logo van een Syrische nieuwsorganisatie. In het Arabisch spreekt iemand in de video over duizenden migranten die richting Europa zijn getrokken en vooral naar Duitsland willen.

Screenshots uit de video kunnen met een reverse image search worden opgezocht. Dat geeft al snel resultaat. De beelden zijn terug te vinden in een video van The Guardian en stammen uit oktober 2015.

'Luchtbeelden tonen de schaal van migratie op de Sloveens-Kroatische grens, waar honderden vluchtelingen te voet het platteland oversteken,' is de beschrijving. Het is dus niet gekoppeld aan een huidige vluchtelingenstroom en toont ook geen vluchtelingen in Turkije.

Syrische vluchtelingen proberen momenteel wel degelijk een 'konvooi van het licht' te organiseren, om zo 'en masse' de EU binnen te komen. Daarover berichtte onder andere The Guardian op 21 september. De Turkse stad Edirne, vlak bij de Griekse grens, was hier inderdaad een verzamelpunt voor. Dit konvooi heeft alleen niets te maken met de oude video die in Nederlandse berichten erbij is geplaatst.

De huidige status van deze konvooi is onbekend. Geweld op de Griekse grens leidde tot een hergroepering in Istanbul. Turkije en EU-landen zouden bovendien de grote groep in het oog hebben en hun beveiliging op de grens verhogen.

(Stand van zaken: 27/09/2022)

Links

Facebookpost I en II (hier en hier gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Logo van Syrische nieuwsorganisatie (gearchiveerd)

YouTubevideo The Guardian (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Artikel The Guardian (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.