Geknoeid met video

Politie ontkent handel van Oekraïense wapens in Bremen

22.09.2022, 15:24 (CEST)

Een gerucht over vermeende arrestaties van Oekraïners vanwege zware wapenhandel in Duitsland, verspreidt zich over Europa. Maar er blijkt sprake te zijn geweest van dubieus knip- en plakwerk.

Wapens die door Europese landen aan Oekraïense strijdkrachten waren geleverd in de oorlog tegen Rusland, zouden nu volgens sommige weer terugkomen in Duitsland via de zwarte markt. Volgens geruchten online heeft de politie in het Duitse Bremen Oekraïners aangehouden die Stinger-luchtdoelraketten en andere zware wapens zouden verkopen. Een video van een wapen op de grond moet daarbij als bewijs dienen. Maar dat blijkt geen solide argument.

Beoordeling

Het gaat hier om een verzinsel. De politie in Bremen ontkent dat zij Oekraïners die in wapens handelen zouden hebben aangehouden. Met de video is ook wat mis. De audio erbij komt uit een oudere video waarop politieagenten in Thüringen te zien zijn.

Feiten

Dit gerucht gaat niet alleen in Nederland rond, maar bestaat ook in het Duits en het Frans. Ook de Russische afgevaardigde voor de VN, Dmitry Polyanskiy, deelde dit verhaal op Twitter.

Er blijkt alleen geen feitelijke basis te zijn voor het gerucht. De politie in Bremen ontkent dat er een dergelijke arrestatieactie is geweest. Via het officiële Twitteraccount reageerde de Polizei Bremen al: "Dit is een valse melding. De politie van Bremen heeft niets te maken met deze video en heeft geen Oekraïners gearresteerd die in wapens handelden".

Met de video blijkt dan ook geknoeid te zijn. Waar het beeld vandaan komt, is onzeker. Er zijn alleen voeten van een niet-identificeerbaar persoon te zien en het wapen.

De audio blijkt er echter niet bij te horen. Een stem in de video zegt in het Duits: "Stop je mobiele telefoon weg. Zoiets hoef je niet te filmen". Dit komt uit een oudere video, van 23 januari 2022, die in de stad Greiz werd opgenomen. Dat ligt in de deelstaat Thüringen en meer dan 400 kilometer van Bremen vandaan. In de oorspronkelijke video is politie te zien die een omstander vragen om te stoppen met filmen.

De video kan dus niet als bewijs dienen dat er door Oekraïners in wapens wordt gehandeld in Bremen. De politie van de stad ontkent dit ook.

Duitsland stuurde al zo’n 500 Stinger-luchtdoelraketten naar Oekraïne. Ook Nederland leverde al een paar honderd van deze raketten aan de Oekraïners aan het begin van de oorlog.

(Stand van zaken: 22/09/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Dpa-factchecks in Duits en Frans

Tweet Dmitry Polyanskiy (gearchiveerd)

Tweet Polizei Bremen (gearchiveerd)

Video met originele audio (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Stingers geleverd door Duitsland (gearchiveerd)

Stingers geleverd door Nederland (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.