Geen geit aanwezig
Begrafenisstoet van de Queen geleid door politie te paard
21.9.2022, 15:35 (CEST)
Een geit zou de begrafenisstoet van koningin Elizabeth II hebben geleid, afgelopen maandag in Londen. Een bijzondere keuze met satanische insteek, zo klinkt het op sociale media. Een geit is namelijk een symbool voor de duivel en zo eerde de Britse koninklijke familie hun duistere God. Maar is dat wel echt zo?
Beoordeling
Shenkin de geit is de mascotte van het Royal Welsh regiment, maar was niet aanwezig op de begrafenisstoet van koningin Elizabeth II. De stoet werd geleid door Londense en Canadese politie te paard, de Mounties.
Feiten
De staatsbegrafenis van koningin Elizabeth II op 19 september was de eerste sinds 1965. Het was dan ook een groots evenement met een dienst in zowel Westminster Abbey als Windsor en een begrafenisstoet door het centrum van Londen. Een satanische referentie was in de werkelijkheid niet terug te vinden.
De processie na de dienst was ongeveer 2 kilometer lang en er liepen maar liefst 3.000 militairen in mee. En op kop? Politie te paard, waaronder de Canadese Mounties. Er was geen geit te bespeuren in de lange begrafenisstoet: enkel mensen en paarden.
Het Royal Welsh regiment heeft wel een geit als mascotte, en dit al zeker 200 jaar. De geit heet Shenkin, heeft de rang van korporaal en hij krijgt ook een loon. Shenkin IV had wel een rol te spelen bij de proclamatie van troonsbestijging van koning Charles III in Cardiff, Wales. Zesentwintig leden van het regiment plus Shenkin marcheerden op 11 september naar het gemeentehuis alvorens de proclamatie plaatsvond. Het is een foto van die gelegenheid die nu onterecht wordt gedeeld alsof het plaatsvond tijdens de begrafenis.
Die proclamatie van troonsbestijging vond plaats in alle landsdelen van het VK. Maar het heeft dus alles te maken met het nieuwe staatshoofd en niets met het afscheid van koningin Elizabeth II. De Royal Welsh liepen trouwens wel mee in de begrafenisprocessie, maar Shenkin bleef thuis.
Beestenboel
The Royal Welsh regiment is verre van het enige regiment om een dier als mascotte te kiezen. Zo is er Cruachan de shetlandpony, mascotte van het Royal Regiment of Scotland. Hem kan je ook volgen op Twitter. In Nederland is er het bataljonspaard van het regiment Prins Johan Willem Friso. In België heb je dan weer Modest de bok, de mascotte van het Tweede Bataljon Artillerie. Hoewel de duivel historisch als een geit wordt afgebeeld, heeft dat niets te maken met deze militaire mascottes of met de begrafenis van de Queen.
(Stand van zaken: 21/09/2022)
Links
Facebookpost II (gearchiveerd)
BBC over de proclamatie van troonsbestijging in Cardiff (gearchiveerd)
Over de troonsbestijging en de proclamaties (gearchiveerd)
ITV over Shenkin de geit (gearchiveerd)
Over de geschiedenis van de mascotte van de Royal Welsh (gearchiveerd)
BBC over de begrafenisstoet door Londen (gearchiveerd)
De volledige staatsbegrafenis op YouTube
Modest, de mascotte van het Belgisch Bataljon Artillerie (gearchiveerd)
Bataljonspaard van het Regiment Infanterie Prins Johan Willem Friso (gearchiveerd)
Twitterpagina Cruachan IV van de Royal Regiment of Scotland (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.