Video geen link met de Queen

Franse gouverneursvrouw gooit met munten in Vietnam in 1900

14.9.2022, 16:28 (CEST)

Koningin Elizabeth II werd tijdens haar leven talloze keren gefilmd. Maar in deze video, waarin een vrouw met munten naar Vietnamese kinderen gooit, is ze zeker niet te zien.

Het overlijden van de Britse koningin Elizabeth II op 8 september 2022 zorgt voor een onaflatende stroom van beelden die online gedeeld worden over de monarch. En die zouden niet altijd flatterend zijn. Zo ook deze video waarin de koningin, in witte jurk en met hoed, eten zou gooien naar de hoofden van Afrikaanse kinderen.

Beoordeling

De video werd rond de vorige eeuwwisseling opgenomen in Vietnam. De vrouw kan dus onmogelijk de recent overleden koningin Elizabeth II zijn. Zij werd geboren in 1926.

Feiten

De gedeelde video is zeer vaag, maar een reverse image search leidt naar een scherpere versie, gedeeld op YouTube. En zo wordt al gelijk duidelijk dat de vrouw in de witte jurk onmogelijk koningin Elizabeth II kan zijn.

Zij werd namelijk geboren in Londen op 21 april 1926 als oudste dochter van de toenmalige hertog en hertogin van York. Deze video werd opgenomen rond de vorige eeuwwisseling (1899 of 1900). Toen zat koningin Elizabeths betovergrootmoeder, koningin Victoria, nog op de Britse troon.

De kinderen in de video zijn ook niet Afrikaans. De beelden werden opgenomen in het toenmalige Frans Indochina. Daar behoorde onder andere het huidige Vietnam toe, waar de beelden zijn gefilmd. Het Aziatisch schrift op de achtergrond, aan weerszijden van de deur, is daar verder visueel bewijs van.

De vrouwen in de witte jurken zijn Blanche Richel, de vrouw van Paul Doumer, en hun dochter. Doumer was destijds gouverneur van Frans Indochina. De kledingsstijl van moeder en dochter is typisch voor de periode, de Belle Epoque: met grote hoed, volumineuze blouse en lange nauwaansluitende rok. Modetrends die hopeloos achterhaald waren tegen de tijd dat koningin Elizabeth volwassen werd, ruim 40 jaar later.

Tenslotte is op de scherpere versie van de video ook duidelijk te zien dat moeder en dochter geen eten gooiden, maar munten. Moest het inderdaad voedsel geweest zijn zou één van de kinderen het wel in zijn of haar mond gestopt hebben, wat hier niet het geval is.

(Stand van zaken: 14/09/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd) en gearchiveerde video

Video op YouTube (gearchiveerd)

Over de orginele beelden (gearchiveerd)

Over Paul Doumer (gearchiveerd)

Over Indochina en Franse kolonisatie (gearchiveerd)

Over de jeugd van koningin Elizabeth II (gearchiveerd)

Over de mode tijdens het Belle Epoque (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.