Werking nog steeds onbewezen
Ivermectine staat al zeker sinds 2021 op website NIH
6.9.2022, 12:36 (CEST), laatst geüpdate: 6.9.2022, 13:56 (CEST)
Verschillende sociale mediagebruikers (hier, hier en hier) kunnen hun ogen niet geloven: opeens zou ‘ivermectine’ op de webpagina voor antivirale therapie tegen COVID-19 prijken in de Verenigde Staten. De National Institutes of Health (NIH) zou na twee jaar ‘opeens’ erkennen dat ivermectine helpt in de behandeling van COVID-19. Wie de pagina beter bekijkt, ziet alleen dat dit niet klopt.
Beoordeling
Ivermectine is door de Amerikaanse gezondheidsdienst niet erkend als behandeling tegen COVID-19. Op de website staat alleen dat er onderzoek naar wordt gedaan. Die vermelding staat er al meer dan een jaar op. Hier is dus niets nieuws aan.
Feiten
De National Institutes of Health (NIH) is een biomedisch onderzoeksinstituut van de Amerikaanse overheid. Het instituut focust zich dus op medisch onderzoek. Het keurt geen medicijnen of vaccins goed. Die taak ligt bij de Food and Drug Administration (FDA).
De NIH heeft een speciale website opgezet met richtlijnen voor de behandeling van COVID-19. Hierop staat ook een pagina met ‘antivirale therapieën’. Ivermectine is hier inderdaad met nog zes andere middelen op te vinden. Maar onder het kopje ‘ivermectine’ staat nog meer tekst: ‘Ivermectine is een antiparasitair medicijn dat wordt onderzocht om COVID-19 te behandelen’.
Hier staat dus niet dat het middel is goedgekeurd of dat het wordt erkend als een werkend medicijn. De NIH zegt alleen dat er onderzoek naar wordt gedaan. Dat is geen recente toevoeging. Dezelfde melding staat al zeker sinds 12 juni 2021 op deze webpagina (zie linksonder).
Wie op het kopje ‘ivermectine’ klikt, kan meer over het medicijn en het onderzoek omtrent COVID-19 lezen. Het NIH-panel voor COVID-19 behandelingsrichtlijnen heeft op basis van diverse studies het gebruik van ivermectine afgeraden. Daarvoor wordt wel uitzondering gemaakt voor klinische studies, want anders kan het medicijn niet verder onderzocht worden.
Omdat er nog steeds studies naar ivermectine en COVID-19 worden gedaan, zal het panel nieuwe data blijven bekijken en zo hun advies blijven afwegen. Ivermectine staat dus nog op de pagina met mogelijke antivirale therapieën, omdat er nog steeds onderzoeken naar worden gedaan. De peer-reviewed onderzoeken die tot nu toe onder de loep zijn genomen door het panel, laten geen bewijs zien dat ivermectine helpt in de behandeling van COVID-19. Ook in de EU is ivermectine niet goedgekeurd voor behandeling van COVID-19.
(Stand van zaken: 06/09/2022)
Links:
Facebookpost I, II en III (hier, hier en hier gearchiveerd)
NIH-pagina over antivirale therapie (gearchiveerd)
Gearchiveerde versie van 12 juni 2021
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.