COVID-19 is geen biowapen

Fauci kreeg wel meer vreemde e-mails

01.09.2022, 09:04 (CEST)

"Waarom is Fauci eigenlijk plotseling vertrokken?" klinkt het op sociale media. Vanwege belastende e-mails in zijn vrijgegeven correspondentie? Nee, de e-mails onthullen geen coronacomplot.

Een e-mail gericht aan Anthony Fauci moet bewijzen dat COVID-19 een biowapen is. Fauci, de hoogste medisch adviseur van de Amerikaanse president, zou het "recept" in maart 2020 in zijn mailbox hebben ontvangen. Een screenshot van de e-mail wordt gedeeld op Facebook (hier, hier) en op Twitter. Fauci kondigde onlangs zijn pensioen aan. Nu wordt gesuggereerd dat hij is vertrokken vanwege deze zogenaamde onthulling.

Beoordeling

De bewering is onjuist en misleidend. Het screenshot is van een echte e-mail aan Fauci, maar toont geen recept voor een virus. De tekst is gekopieerd uit een oud (2005) onderzoek naar een potentiële behandeling tegen infecties met coronavirussen. Fauci had de e-mail ontvangen van een dubieuze bron, die dat onderzoek op zijn minst verkeerd heeft geïnterpreteerd.

Feiten

In de posts op sociale media is een screenshot van een e-mail te zien van 11 maart 2020. De afzender is een zekere Adam Gaertner en de ontvanger is «Fauci, Anthony.» Het onderwerp luidt: «Coronavirus bioweapon production method» ofwel «Coronavirus biowapen productiemethode.»

De e-mail

Waar komt dit screenshot vandaan? In juni 2021 bleek dat The Washington Post en BuzzFeed News inzage hadden verkregen in het e-mailverkeer van Fauci uit de eerste maanden van de coronapandemie. Zij verkregen inzage op basis van de Freedom of Information Act (FOIA). Daarover schreef Deutsche Presse-Agentur (dpa) al eerder een factcheck.

BuzzFeed maakte 3234 pagina’s aan e-mails van en naar Fauci openbaar. Op het screenshot in de Facebookposts is te zien dat de e-mail afkomstig is van pagina 2286 van een groter document van 3234 pagina’s. De e-mail blijkt inderdaad terug te vinden op die pagina. Het gaat dus om een echte e-mail die op 11 maart 2020 naar Fauci is gestuurd en in juni 2021 door BuzzFeed openbaar is gemaakt.

De inhoud

De e-mail bewijst echter niet dat COVID-19 een biowapen is. "Hallo Anthony. Dit is hoe het virus is gemaakt", schrijft de auteur van de e-mail. Dan volgt iets dat op een ingewikkeld recept lijkt. Wie de eerste zinnen van dat recept invoert in de zoekmachine van Google, komt al snel achter de oorsprong van de tekst.

De tekst blijkt letterlijk gekopieerd uit een publicatie uit 2005 van onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania. Twee van de auteurs van het artikel spraken met USA Today. Zij leggen uit dat hun onderzoek zich destijds richtte op "het blokkeren van de activering van het SARS-CoV spike-eiwit" dat coronavirussen kenmerkt. Het doel was juist om een behandeling tegen de ziekte, die door het virus wordt veroorzaakt, te ontwikkelen.

De onderzoekers zeggen tegen USA Today dat de schrijver van de e-mail hun publicatie verkeerd heeft begrepen. Die persoon heeft een klein stukje uit de methodiekparagraaf van het artikel gekopieerd en naar Fauci gestuurd. Daarin wordt niet de creatie van een virus beschreven, maar een deel van de opzet van het onderzoek.

De onderzoekers stellen dat in hun onderzoek ook geen virusdeeltjes met genetisch materiaal van een coronavirus zijn gebruikt. De virusdeeltjes die wel zijn gebruikt, waren niet in staat zich te vermenigvuldigen. Deze hebben zich dus nooit tot virus kunnen ontwikkelen.

De afzender

De afzender van de e-mail aan Fauci is Adam Gaertner. Gaertner omschreef zichzelf in zijn Twitterbiografie met de woorden "virologie, politiek, onderzoek." Ook claimde hij: "Ik heb het medicijn tegen COVID ontdekt in April 2020 en vecht sindsdien om het gebruikt te zien worden." Twitter plaatste een melding over misleidende informatie bij zijn tweets. Inmiddels is Gaertner van Twitter verbannen.

In een interview met France Soir gaf Gaertner toe dat hij zich niet professioneel met virologie bezighoudt. "Voor de pandemie was het gewoon een hobby van me. Gewoon naar verschillende medische onderwerpen kijken. Ik deed het absoluut niet professioneel. Ik ben geen professional. Ik heb geen PhD en ben geen doctor of zoiets," zei hij.

Desinformatie over de behandeling van COVID-19 met alternatieve medicijnen kan gevaarlijk zijn. Het medicijn tegen COVID-19 dat Gaertner zegt ontdekt te hebben, is ivermectine. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) schrijft op haar website een groeiende interesse van mensen in ivermectine te signaleren. De FDA schrijft dat ivermectine niet is goedgekeurd als medicijn tegen COVID-19 en waarschuwt voor de gevaren van het zelf dokteren met dit middel.

Anthony Fauci

Dr. Anthony Fauci werkt al meer dan vijftig jaar voor de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH). Hij adviseerde de laatste zeven Amerikaanse presidenten over medische kwesties. Onder de huidige president Joe Biden bekleedt hij de officiële functie van Hoogste Medisch Adviseur van de President.

Fauci is inmiddels 81 jaar oud en kondigde onlangs aan in december zijn officiële werkzaamheden voor de overheid te willen neerleggen.

Vanwege zijn zichtbare rol in de vormgeving van het Amerikaanse covidbeleid, werd Fauci ook vaak het mikpunt van desinformatie. Zijn e-mails die door BuzzFeed openbaar werden gemaakt, zijn al vaker selectief gebruikt om onbewezen theorieën over (de oorsprong van) COVID-19 aannemelijk te laten lijken. Daarover schreef dpa deze factcheck.

De theorie dat COVID-19 in een laboratorium zou zijn ontwikkeld, blijft opduiken. De meerderheid van de experts is het er echter over eens dat het virus zeer waarschijnlijk op een markt in Wuhan is ontstaan, en niet in een laboratorium. Een recente studie bevestigde dit ook weer. Er bestaat in wetenschappelijke kringen wel debat over de oorsprong van het virus.

In zijn vrijgegeven e-mails heeft Fauci nooit gezegd dat hij denkt dat het virus in een laboratorium is gemaakt. Wel heeft hij herhaaldelijk gezegd dat hij gelooft dat het virus van een dier op een mens is overgesprongen.

(Stand van zaken: 31/08/2022)

Links

Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Tweet (gearchiveerd)

Washington Post (gearchiveerd)

BuzzFeed News (gearchiveerd)

Factcheck dpa

Vrijgegeven e-mails (gearchiveerd)

Publicatie SARS-CoV (gearchiveerd)

Factcheck USA Today (gearchiveerd)

Gaertner Twitter (gearchiveerd)

Gaertner verbannen (gearchiveerd)

France Soir (gearchiveerd)

FDA (gearchiveerd)

NY Times Fauci (gearchiveerd)

Over recente studie oorsprong (gearchiveerd)

Debat Science.org (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.