Chip-implantaten voor kinderen
Opiniebijdrage wordt voor nieuwe richtlijn gehouden
25.8.2022, 12:04 (CEST)
Voor de meeste mensen zullen microchip-implantaten nog iets zijn uit griezelige sciencefictionfilms, maar voor degenen die ze ontwikkelen is het de normaalste zaak van de wereld. Een opiniebijdrage over de potentie van chip-implantaten op de website van het World Economic Forum (WEF) is een eigen leven gaan leiden. Het World Economic Forum (WEF) zou nu zelfs de chip-implantaten voor kinderen adviseren, volgens deze Facebookgebruiker. Klinkt als een slechte droom uit de toekomst? Dat is het voor nu ook nog.
Beoordeling
De bewering dat het WEF microchip-implantaten zou aanbevelen voor kleine kinderen is onjuist. De bewering is afkomstig uit een opinieartikel en daarna volledig uit zijn context gehaald.
Feiten
Het in de post gedeelde artikel is afkomstig van de Oostenrijkse blogsite ‘tkp’. In de blog van 21 augustus 2022 wordt beweerd dat het World Economic Forum (WEF) zou aanbevelen kinderen te laten chippen. Volgens de auteur van tkp is dat in dit artikel op de website van het WEF te lezen.
Wie het artikel op de website van het WEF goed bekijkt, voor het te lezen, ziet al direct dat het om een opiniebijdrage draait en dus geen officiële verklaring van het WEF is. Helemaal onder aan de tekst is ter verduidelijking de opmerking toegevoegd dat het artikel de gedachten en meningen van de auteur weergeeft, en niet van het WEF zelf.
Inmiddels is ook boven het artikel een opmerking geplaatst. Hierin staat dat de tekst expres verkeerd is neergezet op websites die nepnieuws verspreiden. Er worden in het artikel dus geen aanbevelingen gedaan vanuit het WEF.
Het artikel zelf
Maar wat stond er nou precies in het artikel op de WEF-site dat zo'n ophef veroorzaakte? De auteur is Kathleen Philips. Als vicepresident van imec en directeur van de Nederlandse vestiging van imec in Eindhoven, is ze verantwoordelijk voor onderzoek en ontwikkeling. Imec is een onderzoekscentrum voor nano-elektronische en digitale technologie.
Redenerend vanuit haar branche, vraagt Philips zich af of de samenleving ooit bereid zal zijn tot microchip-implantaties. Aan de technologie zal het niet liggen, beweert ze, die is er klaar voor. Het zal bepaald worden door de ethische grenzen die wij binnen de samenleving trekken.
Ze schrijft: ‘Bijvoorbeeld, zou je een traceerchip in je kind laten zetten? Er zijn solide, rationele redenen voor, zoals veiligheid. Zou je het echt doen? Is het een brug te ver?’. Philips toont zich een voorstander van het idee, maar benadrukt dat uit een maatschappelijke discussie het antwoord op deze vraag voort moet komen.
Het is overigens niet vreemd dat deze bijdrage op de website van het World Economic Forum gepubliceerd wordt. Bij het WEF komen jaarlijks de grootste bedrijven ter wereld, internationale politici en denkers samen om ideeën uit te wisselen voor toekomstige ontwikkeling.
Dit maakt het WEF en diens oprichter Klaus Schwab ook een geliefd onderwerp voor complottheoriëen en nepnieuws, waarvan Deutsche Presse-Agentur (dpa)al meerderen ontkrachtte, zoals hier, hier, hier en hier.
(Stand van zaken 25.8.2022)
Links
Opinieartikel website WEF (gearchiveerd)
Artikel meningen & gedachten auteur (gearchiveerd)
Opmerking nepnieuwsverspreiding (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.