Bewerkt beeld
Rechter Reinhart kreeg geen massage van Ghislaine Maxwell
16.8.2022, 15:01 (CEST)
De huiszoeking in Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida op 8 augustus deed de VS op zijn grondvesten trillen. Nu zou ook nog eens blijken dat de rechter, die toestemming gaf voor de huiszoeking, banden heeft met de overleden Jeffrey Epstein en Ghislaine Maxwell. Dat moet een foto alvast aantonen die op sociale media wordt gedeeld. Daarin is te zien hoe rechter Bruce Reinhart een voetmassage kreeg van Maxwell in de privéjet van Epstein.
Beoordeling
De foto is bewerkt en toont helemaal niet Bruce Reinhart. In werkelijkheid was het Epstein zelf die een massage kreeg van Maxwell.
Feiten
Een simpele reverse image search via Google toont onmiddellijk aan dat het beeld het resultaat van fotoshop is. De echte foto toont Ghislaine Maxwell die Jeffrey Epstein een massage geeft. De foto werd vrijgegeven als bewijsstuk voor de intieme relatie tussen Maxwell en Epstein tijdens de rechtszaak tegen Maxwell in december 2021.
De bewerkte versie van de foto die gedeeld wordt op sociale media draagt het watermerk '@what.i.meme.to.say', een Amerikaanse Instagramaccount dat memes maakt met conservatieve, Republikeinse inslag.
Bruce Reinhart is rechter in Florida en gaf goedkeuring voor de huiszoeking bij Donald Trump, en kreeg zo nationale bekendheid. De huiszoeking werd ook goedgekeurd door de minister van Justitie Merrick Garland. Zo'n huiszoeking bij een voormalige president is zeer uitzonderlijk. Er werd onder andere gezocht naar geclassificeerde documenten met informatie over nucleaire wapens.
De foto van Reinhart die werd gebruikt is afkomstig van zijn persoonlijk Facebookprofiel en dateert uit 2017. Er bestaat echter wel een connectie tussen Reinhart en de rechtszaken rond Jeffrey Epstein. Hij was in 2008 de advocaat van verschillende werknemers van Epstein, die terechtstonden als medeplichtigen, zo schrijft Politico. Dat werd al in 2018 door de lokale krant de Miami Herald bericht.
(Stand van zaken: 16/08/2022)
Links
Over de rechtszaak tegen Maxwell (gearchiveerd)
Instagramaccount What I Meme to Say (gearchiveerd)
Over Reinharts link met de Epsteinzaak (gearchiveerd)
Washington Post over de huiszoeking (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.