Panelgesprek over regenwouden
Jane Goodall kreeg onterecht woorden in de mond gelegd
11.8.2022, 14:59 (CEST)
De wereldbekende Britse biologe Jane Goodall zou een oplossing hebben voor 'al onze problemen': de bevolking op aarde met 90% verminderen. Althans, dat zou ze gezegd hebben op een bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF). Op sociale media wordt een korte videoclip van Goodall gedeeld waarin ze zegt dat bevolkingsgroei een onderliggend reden is voor alle problemen die de wereld vandaag teisteren.
Beoordeling
Jane Goodall heeft dit niet gezegd. Tijdens een panelgesprek in Davos in 2020 sprak ze vooral over haar werk in de regenwouden van Tanzania. Ze sprak wel over hoe bevolkingsgroei een factor is bij verschillende klimaatuitdagingen, specifiek in de context van de regenwouden.
Feiten
Op de jaarlijkse bijeenkomst van het WEF in Davos in januari 2020 nam Jane Goodall deel aan een panelgesprek. Dat had als onderwerp een duurzame toekomst voor het Amazonewoud. Goodall praat dan ook voornamelijk over haar ervaring met (Afrikaanse) regenwouden, hun ecosysteem en de verschillende uitdagingen rond ontbossing.
Omstreeks 31:35 in de video zegt Goodall dat menselijke bevolkingsgroei een onderliggende factor is in verschillende problemen. 'Al deze dingen waarover we spreken zouden geen probleem zijn als we hetzelfde bevolkingsaantal hadden als 500 jaar geleden.'
Op geen enkel punt in de panel zegt ze dat een bevolkingsreductie van 90% nodig is om 'alle problemen' op te lossen. Ze spreekt wel specifiek over de bevolking in regenwouden en hun impact op die wouden. Ze haalt maatregelen zoals onderwijs (vooral voor meisjes) en anticonceptie aan om hun leven te verbeteren en daarmee ook de regenwouden te beschermen.
Kritiek
In het verleden heeft Goodall meermaals de mening geuit dat de wereldwijde overpopulatie te groot is in verhouding met de beschikbare middelen op aarde, waaronder in 2007 en 2017.
Deze mening is niet zonder kritiek. Bepaalde academici beargumenteren dat het niet het bevolkingsaantal op zich het probleem is, maar eerder de verdeling van die middelen. Ongelijkheid in macht, rijkdom en toegang tot middelen zouden het échte probleem zijn.
(Stand van zaken: 11/08/2022)
Links
Facebookpost (gearchiveerd) met gearchiveerde video
Panel over een duurzame toekomst met Goodall, Davos 22/01/2020 (gearchiveerd)
Panel met Goodall in 2007 (gearchiveerd en gearchiveerde video)
Panel met Goodall in 2017 (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.