Foto toont oefening
De maanlanding van Apollo 11 werd goed voorbereid
3.8.2022, 19:27 (CEST), laatst geüpdate: 4.8.2022, 10:32 (CEST)
In een boek over de maanlanding zou NASA wel erg onzorgvuldig te werk zijn gegaan: op een gedeelde foto (hier en hier) van Neil Armstrong en Buzz Aldrin in hun ruimtepakken is duidelijk te zien dat ze zich niet op de maan, maar in een opnamestudio bevinden. Is de maanlanding in scène gezet of is er een andere verklaring plausibeler?
Beoordeling
Deze foto toont Neil Armstrong en Buzz Aldrin in een gebouw en niet op de maan. Maar NASA beweert ook helemaal niet dat deze foto van op de maan is. Het beeld toont een voorbereiding op de maanlanding.
Feiten
De sociale mediagebruikers die de foto delen maken gebruik van het feit dat het onbekend is in welk boek deze foto opduikt. Op basis van de tekst bij de foto, die het over een 'boek over de maanlanding' heeft, is het niet meteen mogelijk de ontdekken over welk boek het precies gaat. De foto zelf valt echter wel terug te vinden.
Door de foto te onderzoeken via de website Tineye, is de foto terug te vinden als S69-32245 bij NASA in een fotobibliotheek van Apollo 11, de naam van de eerste bemande missie naar de maan. De foto toont Buzz Aldrin en Neil Armstrong die stenen verzamelen. De foto hoort echter bij de foto's waarvan NASA aangeeft dat ze 'Pre-Flight' (van voor de vlucht) zijn. NASA beweert dus niet dat de foto op de maan genomen is.
De beschrijving bij de foto vermeldt geen datum, maar de foto's staan chronologisch gerangschikt en de beschrijvingen rondom spreken allemaal van 22 april 1969. Op deze dag, drie maanden voor Apollo 11 naar de maan vertrok, hielden de astronauten volgens hun agenda (p.57) in gebouw 9 een 'EVA timeline demo', een oefening waarbij de zaken die de astronauten allemaal op de maan zouden doen, werden voorbereid. Ook deze foto werd op 22 april 1969 in gebouw 9 genomen.
Het Apollo-project, was het paradepaardje van de NASA in de jaren zestig en koste ettelijke miljarden dollars. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er uitvoerig getraind en getest werd alvorens de astronauten echt naar de maan gingen. De foto toont zo'n training en NASA beweert niet dat deze foto de echte maanlanding zou tonen.
In plaats van dat deze foto twijfel zou scheppen over de maanlanding toont ze een klein aspect van het enorme project en de jaren voorbereiding die nodig waren om mensen op de maan te krijgen.
Wel vaker duiken er beelden of verhalen op op sociale media die de maanlanding in twijfel trekken. Deutsche Presse-Agentur heeft dan ook al vaker een factcheck geschreven om het een en ander rond de maanlanding nader te verklaren (hier, hier en hier).
(Stand van zaken: 03.08.2022)
Links
Fotobibliotheek Apollo 11 (gearchiveerd)
Agenda training Apollo 11 (gearchiveerd)
Andere foto 22 april 1969 (gearchiveerd)
Kostenraming Apollo-programma (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.