Fotoshop gebruikt in collage

Foto van auto-ongeluk Meppel gaat eigen leven leiden

01.08.2022, 15:39 (CEST)

Door een blokkade met hooi raakte een auto recent total loss bij Meppel. Het gerucht dat dit niet echt was, blijkt hardnekkig. Diverse foto's met de auto gaan rond, maar die zijn niet allemaal echt.

Rijkswaterstaat en de media zouden liegen over een ongeluk dat op 27 juli 2022 gebeurde op een toerit naar de A32 bij Meppel. Volgens geruchten die online duizenden keren worden gedeeld, is dezelfde auto in drie verschillende ongelukken te zien. ‘1x zonder zooi 1x met zooi 1x met hooi,’ somt een Facebookgebruiker op. Er zou zijn ‘gekloot met de foto’. Met één van de foto’s is inderdaad gekloot, maar niet door Rijkswaterstaat.

Beoordeling

De claim dat dezelfde auto betrokken was bij drie verschillende ongelukken is onzin. In de bovenste foto van de collage is de witte Renault gefotoshopt. De onderste twee foto’s zijn van hetzelfde ongeluk. Deze crash gebeurde op 27 juli 2022 bij Meppel, na een aanrijding met de berg hooi en balken.

Feiten

Een collage van drie foto’s, met cirkels om één van de koplampen getekend, zou moeten bewijzen dat dezelfde auto al drie keer bij hetzelfde ongeluk werd gebruikt. "Wel of niet met als doel de boeren in een negatief daglicht te zetten," wordt er geopperd. De middelste foto werd namelijk door media gebruikt bij het verhaal van een autocrash met een blokkade. Zulke blokkades werden eind juli op verschillende snelwegen opgeworpen als boerenprotest.

De onderste foto laat hetzelfde ongeluk zien. De schade aan de auto, de twee auto’s erachter en de locatie komen exact overeen. Het enige wat ontbreekt zijn de balken aan de voorzijde van de auto. Ook zijn rechts op de foto wat verkeerspionnen te zien die een berg rotzooi afbakenen, terwijl die bij de middelste foto ontbreken.

De foto is waarschijnlijk later gemaakt, toen de opruimwerkzaamheden al van start waren en de balken dus al waren weggehaald. Eén ding staat sowieso vast: de twee foto's laten dezelfde crash zien.

Op de onderste foto is ook het logo van het bedrijf SPIE te lezen. Dit bedrijf bevestigde dat een bedrijfsauto bij dit ongeluk bij Meppel betrokken was.

Fotoshop

Dan blijft de bovenste foto uit de collage over. Deze is getrukeerd en nooit op deze manier door Rijkswaterstaat of media gebruikt. Een reverse image search met de afbeeldingenwebsite TinEye geeft twee resultaten.

De resultaten leiden allebei naar een artikel op de website Ermelose Zaken. In het bericht van 24 december 2021 wordt kort een ongeluk beschreven dat de donderdag ervoor gebeurde op de Putterweg in Ermelo. De foto die het tafereel toont, is hetzelfde als die uit de collage, maar dan zonder de SPIE-auto. Hetzelfde ongeluk is vanuit een andere hoek te zien in een artikel van De Stentor. Ook hierop is geen teken van de witte Renault.

Deze collage laat dus niet dezelfde auto bij drie verschillende ongelukken zien. De onderste foto’s zijn van hetzelfde ongeluk. De bovenste foto is niet echt.

Eerdere geruchten
De foto van het auto-ongeluk bij Meppel maakte al eerder de tongen los. Door een inmiddels verwijderd Twitteraccount werd het gerucht gestart dat dit ongeluk al in februari van dit jaar gebeurde, en dat de foto onterecht als recent werd gebruikt. Het ongeluk zou niet echt gebeurd zijn door een boerenblokade, maar wel zo worden gebruikt om de boeren in een kwaad daglicht te stellen. Dat dit niet klopt, concludeerde Deutsche Presse-Agentur (dpa) al eerder na onderzoek.

(Stand van zaken: 01/08/2022)

Links:


Facebookpost (gearchiveerd)

Foto in NOS-artikel (gearchiveerd)

Reactie SPIE Nederland (gearchiveerd)

Zoekresultaat TinEye (gearchiveerd)

Artikel Ermelose Zaken (gearchiveerd)

Artikel De Stentor (gearchiveerd)

Eerdere factcheck dpa

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.