Ongeluk door boerenactie
Foto van gecrashte auto bij Meppel is wel van juli 2022
29.7.2022, 16:16 (CEST)
Uit protest tegen het aangekondigde stikstofbeleid, laten de Nederlandse boeren nog altijd met acties van zich horen. Deze week werden op verschillende plaatsen hooibalen bij de snelweg in brand gestoken of werden bergen met afval gedumpt. Dit leidde woensdag 27 juli ook tot een ongeluk, waarvan een foto in de media verscheen. Online gaat nu het gerucht dat dit niet echt was, maar door Rijkswaterstaat in scène is gezet. Iemand beweert dat dit zijn leaseauto is, en dat hij daarmee in februari van dit jaar al een ongeluk had. Hoe zit dit?
Beoordeling
De foto van de gecrashte auto is wel degelijk van 27 juli 2022 en werd genomen op de snelweg bij Meppel. Het bedrijf waar de auto van is en de politie bevestigen dit. De crash kan bovendien niet in februari zijn geweest, omdat de bomen op de foto dan een stuk kaler waren geweest.
Feiten
De foto van het ongeluk dat op 27 juli 2022 bij Meppel zou zijn gebeurd, verscheen op de websites van verschillende media. De automobilist zou tegen een berg met rommel en balken zijn aangereden op een toerit naar de A32. Niemand raakte gewond en Rijkswaterstaat zou de auto hebben geborgen.
De bewering dat dit bericht niet klopt en dat deze auto eigenlijk al in februari crashte, komt van een Twitteraccount dat inmiddels is verwijderd. De tweet in kwestie is via het internetarchief Wayback Machine nog wel terug te vinden. Het bericht werd in de avond van 28 juli geplaatst. Volgens de schrijver is dit zijn leaseauto, waarmee hij in februari een ongeluk kreeg.
De omgeving wijst al direct uit dat dit niet kan kloppen. De bomen staan vol groen blad op de foto. In februari is dat niet zo. Dat blijkt uit een Google Street View-beeld uit maart 2022 van de oprit waar het ongeluk plaatsvond. Ook zegt de man op Twitter dat hij een ongeluk met een motor had, maar van die motor is geen spoor te vinden op de foto. Wel ligt de auto en de weg bezaaid met hooi.
Bedrijfsauto
Op navraag van Deutsche Presse-Agentur (dpa) laat de Politie Noord-Nederland weten dat zij bij het ongeluk op de gedeelde foto aanwezig waren. "Woensdagochtend 27/07 omstreeks 06.45 uur kregen wij de melding van een eenzijdig ongeval met materiële schade op de A32 nabij Meppel-Noord," verklaart een woordvoerder. Bij het ongeval was volgens hem een witte Renault Clio betrokken. Dit komt ook overeen met het Renaultlogo dat op de foto nog te zien is. "De bestuurder reed met zijn auto op een bult hooi, waarin houten palen lagen. De auto is total loss geraakt," voegt de woordvoerder nog toe.
Op de foto van Rijkswaterstaat is een logo dat op de auto staat onherkenbaar gemaakt. Online gaat echter ook een andere foto rond, waarop het logo van het bedrijf SPIE wel te zien is. De schade aan de auto, de twee auto’s erachter en de locatie komen exact overeen. Het enige wat ontbreekt zijn de balken die, zoals de politie ook aan dpa bevestigde, onderdeel waren van het ongeluk. Ook zijn rechts op de foto wat verkeerspionnen te zien die een berg rotzooi afbakenen. De foto is waarschijnlijk later gemaakt, toen de opruimwerkzaamheden al van start waren en de balken dus al waren weggehaald.
Na de ontstane commotie bevestigde SPIE op Twitter dat er een auto van het bedrijf betrokken was bij dit ongeluk en dat het inderdaad deze week was. "Gelukkig is onze collega ongedeerd gebleven," schrijft het bedrijf dat specialiseert in technische dienstverlening. Aan Nieuwsuur-journalist Rudy Bouma bevestigde het bedrijf bovendien dat zij niet bekend zijn met de man die claimde dat het ongeluk eigenlijk in februari was, met zijn leaseauto.
Ook het OSINT-team van de NOS, de omroep die de foto ook deelde, zegt dat er geen reden is om te twijfelen aan de authenticiteit van de foto.
Vergelijking met ouder ongeluk
Er is dus niets wat erop wijst dat deze foto niet van het ongeluk is dat deze week op de A32 plaatsvond. Ook een andere claim, waarbij wordt beweerd dat dezelfde auto al eens in 2021 bij een ongeluk betrokken was, klopt niet.
Diverse sociale mediagebruikers vergelijken het ongeluk met foto's van 8 oktober 2021, die in een artikel van het Noordhollands Dagblad staan. Ook daar raakte een witte auto van SPIE beschadigd. De schade is hierbij wel duidelijk anders. Zo zit het Renaultlogo hier nog boven bij de verkreukelde motorkap, terwijl dit onderdeel op de foto uit Meppel er af is gevallen. Ook verschilt de schade aan de koplamp.
(Stand van zaken: 29/07/2022)
Links:
Foto bij NOS en RTL Nieuws (hier en hier gearchiveerd)
Verwijderd twitteraccount (gearchiveerd)
Google Street View-beeld (gearchiveerd)
Andere foto zonder blur (gearchiveerd)
Tweets Rudy Bouma (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.