Geen Oekraïense vluchtelingen
Foto toont Hongaarse neonazi's op Kroatisch strand
19.7.2022, 15:47 (CEST), laatst geüpdate: 25.7.2022, 14:27 (CEST)
Een foto van twee vakantievierders met ontbloot bovenlijf op het strand in Kroatië toont geen doorgaans zomers tafereel: de torso's van de mannen zijn volledig bedekt met nazistische tatoeages. "Oekraïense vluchtelingen", zo klinkt het op sociale media.
Beoordeling
De twee mannen zijn Hongaren, en dus geen Oekraïense vluchtelingen. De linkse man heeft banden met de Hongaarse afdeling van Blood and Honour, een neonazistische groepering. Het lijkt er eerder op dat de twee allebei mee waren op een reis met een Hongaarse neonaziclub. De foto werd begin juli 2022 genomen in de Kroatische badplaats Rijeka.
Feiten
De foto zoals die gedeeld wordt op Facebook is afgesneden en geeft weinig prijs over de mogelijke locatie. Een reverse image search leidt naar een Twitteraccount die twee, grotere en duidelijkere, foto's deelt. Zij geven ook een locatie: de Morski Prasac beach bar in de havenstand Rijeka in Kroatïe.
Dat klopt inderdaad. Op Google Maps zijn verschillende foto's van de bar gedeeld. De lichtgele parasols met blauwe belettering zijn dezelfde als die in foto, net zoals de bar met lichtblauwe afdak. De foto werd dus inderdaad genomen in Rijeka, Kroatië.
De foto's werden ook opgepikt door verschillende lokale media. Zo schrijft de Kroatische nieuwssite Dnevnik dat de lokale politie op 13 juli verschillende klachten kreeg over het duo. Uit hun onderzoek bleek dat de twee het strand 10 dagen eerder bezochten, begin juli dus, zo liet de politie weten aan Dnevnik.
Hongaren
Antifasisticki Vjesnik, een antifasctische Kroatische website die de foto's ook deelde op Twitter, onthulde ook de identiteit van één van de twee mannen. Hij blijkt helemaal geen Oekraïense vluchteling te zijn, maar Hongaarse vakantiegangers.
De linkse man, met gezichtstatoeages en Spongebobzwembroek, is te herkennen in foto's uit 2020. Toen was hij aanwezig op een 'familie- en sportdag' georganiseerd door het Hongaarse Nordic Sun Records in Boedapest. Dat werd georganiseerd ter gelegenheid van de 63e verjaardag van Ian Stuart, een Engelse neonazi muzikant die in 1993 overleed.
Hij nam daar deel aan een touwtrekwedstrijd. Toen had hij nog minder tatoeages in het gezicht, maar de druppelvormige tattoeage onder zijn rechteroog, en de tatoeages op zijn rechterarm zijn duidelijk te herkennen.
Hij speelt eveneens in een Hongaarse extreemrechtse band genaamd Fehér Vihar of 'Witte Storm'. Hij is te herkennen in foto's van een concert in 2018, waar hij de bas speelt. Fehér Vihar is gelinkt aan Blood and Honour Hongarije, een regionale tak van een internationale neonazistische groepering.
De man rechts heeft eveneens verschillende neonazistische tatoeages en komt ook uit Hongarije. Een Hongaarse Antifagroep schreef dat op hun Facebookpagina. De man is herkenbaar aan zijn tatoeages, zoals de spinnenweb op zijn rechterelleboog en de tatoeages op de rug van zijn hand. De twee mannen zijn ook vrienden met elkaar via hun privéprofielen op sociale media. Vanwege privacyredenen deelt dpa op dit moment de links naar die profielen niet.
De Hongaarse tak van Blood and Honour organiseerde op 2 juli in Kroatië een memorialevenement, zo blijkt uit hun Telegramkanaal. In 2019 ging datzelfde jaarlijkse evenement door in een "Kroatische kuststad". Hoewel Rijeka niet expliciet genoemd is, past het wel in de beschrijving en zou het de aanwezigheid van de mannen kunnen verklaren.
(Stand van zaken: 18/07/2022)
--
Update 25/07/2022: Meer informatie over de identiteit van de tweede man in de foto werd toegevoegd aan de voorlaatste paragraaf. Ook de beoordeling werd bijgewerkt.
Links
Foto's op Twitter (gearchiveerd)
Artikel Antifasisticki Vjesnik (gearchiveerd)
Artikel dnevnik.hr (gearchiveerd)
Morski Prasac beach bar in Rijeka, Kroatië (gearchiveerd)
Foto parasols en foto bar (hier en hier gearchiveerd)
Foto man met gezichtstatoeages in 2020
Blood and Honour Hongarije foto met dezelfde man 2018
Nordic Sun Records Budapest Sportdag 2020
Channel 4 over Ian Stuart (gearchiveerd)
Telegramkanaal Blood and Honour Hongarije
Over Blood and Honour (gearchiveerd)
Antifa Boedapest Facebookpagina met foto rechtse man (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.