Phishing

Een auto winnen op Facebook? Te mooi om waar te zijn

11.07.2022, 16:53 (CEST)

De Range Rover Club's (sic) op Facebook is in een gulle bui. Om hun 74-jarig jubileum te vieren, wordt een gloednieuwe Range Rover verloot onder deelnemers aan een wedstrijd. Het enige dat nodig is, is reageren op het bericht. Dit is echter te mooi om waar te zijn. 

Beoordeling

Dit is geen echte wedstrijd. Je kunt geen Range Rover winnen. Het gaat hier om een voorbeeld van phishing.

Feiten

Meteen vallen een aantal zaken op die doen twijfelen aan de echtheid van de wedstrijd. Zo is de pagina die zegt een 74-jarig jubileum te vieren, aangemaakt op 10 juli 2022. De pagina bevat ook maar één post, die van de wedstrijd. Ook volgen maar 36 mensen de pagina. 

Ook vreemd is dat de Range Rover Club's voor de wedstrijd het 74-jarig jubilieum van het merk Land Rover aangrijpt, dat in 1948 zijn eerste model produceerde. De Range Rover is een lijn auto's van Land Rover. De eerste Range Rover werd pas in 1980 geproduceerd, 22 jaar geleden.

Land Rover heeft daadwerkelijk een club voor eigenaars van hun auto's, de Land Rover Club. Hiernaast bestaat ook de Land Rover Club Holland. Beide clubs zijn genoemd naar de Land Rover, niet de Range Rover. Land Rover Club Holland heeft een Facebookpagina, die in niets op die van de wedstrijd lijkt. De Land Rover Club lijkt geen Facebookpagina te hebben, maar Land Rover Nederland heeft wel een officiële pagina (herkenbaar aan het blauwe vinkje), waar geen spoor van de wedstrijd te vinden is. 

Een zoektocht naar "Range Rover Club" levert enkel Facebookpagina's (hier en hier) op die verdacht veel lijken op de pagina met de wedstrijd: Het zijn allen pagina's met weinig volgers en maar één bericht over een winactie. 

De actie

Wie reageert op de wedstrijd krijgt meteen een privébericht met felicitaties en instructies om de wedstrijd te delen en dat te bevestigen in de chat. Ook een bevestiging zonder de wedstrijd te delen, levert direct antwoord op: een link naar een website om in te schrijven. 

Op deze website zijn een aantal foto's van Range Rovers te vinden. De colofon onderaan de pagina is ongeveer dezelfde als onderaan de officiële Land Rover-website. Alleen is de colofon op de wedstrijdwebsite één grote afbeelding. De URL van de website begint ook met sites.google.com, een gratis dienst van Google om websites te maken. Officiële websites van Land Rover zijn niet gemaakt met een gratis dienst van Google. 

Een grote gele knop met "registreer hier" , leidt weer naar een andere website. Hier is van Range Rover of Land Rover geen sprake meer. Plots gaat het om een actie van Kruidvat. In de kleine letters staat te lezen dat het om een actie van een bedrijf genaamd "Blue Cherry" gaat en dat de getoonde afbeeldingen puur illustratief zijn. 

Hier valt dan ook helemaal geen Range Rover te winnen. Dit is een klassiek voorbeeld van phishing, waarbij men onder valse voorwendselen probeert gegevens te verzamelen. Deutsche Presse-Agentur (dpa) publiceerde eerder al checks om gelijkaardige nepacties te ontkrachten die gebruik maakte van de naambekendheid van onder andere Lidl, Jumbo, Kruidvat en Beko.

(Stand van zaken: 11.07.2022)

Links

Facebookpagina (gearchiveerd)

Facebookwedstrijd (gearchiveerd)

Geschiedenis Land Rover (gearchiveerd)

Verschil Land Rover - Range Rover (gearchiveerd)

Eerste Range Rover (gearchiveerd)

Land Rover Club (gearchiveerd)

Land Rover Club Holland (gearchiveerd)

Facebook Land Rover Club Holland (gearchiveerd)

Facebookpagina Land Rover (gearchiveerd)

Verificatiebadge Facebook (gearchiveerd)

Andere Facebookpagina's hier en hier (gearchiveerd hier en hier)

Eerste website (gearchiveerd)

Landrover.nl (gearchiveerd)

Over Google Sites (gearchiveerd)

Tweede website (gearchiveerd)

Over phishing (gearchiveerd)

Factchecks dpa hier, hier, hier en hier

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.