Israëlische studie
Aanvullende vaccinatie versterkt immuniteit
17.6.2022, 10:56 (CEST)
Een studie in het tijdschrijft New England Journal of Medicine (NEJM) zou aantonen dat 'natuurlijke' immuniteit, na infectie met het SARS-CoV-2-virus, langere bescherming biedt dan immuniteit na vaccinatie. Verder zou een 'hybride model', waarbij iemand na infectie een vaccindosis krijgt, geen extra bescherming bieden ten opzichte van enkel een infectie. Dat is tenminste wat het Nederlandse Artsen Covid Collectief concludeert uit die studie, en wat wordt gedeeld op sociale media.
Beoordeling
De conclusie van ACC is kort door de bocht en laat veel belangrijke informatie uit de studie weg. De conclusie van de wetenschappers is juist dat immuniteit, wat de bron ook is, afneemt doorheen de tijd en dat een extra vaccindosis dat beschermingsniveau weer opkrikt. Dus ook een vaccin na infectie biedt nog extra bescherming
Feiten
De studie komt uit Israël en gebruikt data van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid in de periode van augustus en september 2021. Toen was de deltavariant dominant en de studie gaat dan ook specifiek daarover, zoals de onderzoekers ook zelf schrijven.
Dat is al direct een eerste kanttekening: de omikronvariant die nu dominant is, gedraagt zich anders. Immuniteit na infectie met de omikronvariant biedt minder goede bescherming tegen re-infectie dan immuniteit door andere varianten of vaccinatie, met welke variant dan ook.
De Israëlische onderzoekers stellen vast dat immuniteit, hoe die ook tot stand komt, afneemt door de tijd heen. Ze constateerden eveneens dat in dezelfde tijdsperiode mensen met eerdere infectie met de deltavariant beter beschermd waren dan zij die twee vaccindosissen kregen, maar nooit geïnfecteerd waren.
Dat wil niet direct zeggen dat immuniteit verwerven na infectie altijd de voorkeur geniet. COVID-19 krijgen is risicovol. Je kan sterven, ernstig ziek zijn en permanente schade oplopen door de ziekte.
Aanvullende vaccinatie versterkt immuniteit
Hetgeen het ACC echter weglaat uit hun relaas over de studie is de rol van vaccinatie na infectie of een boosterdosis. Een vaccindosis, na infectie of als booster na een eerdere inenting, versterkt de daarvoor afnemende immuniteit. De bescherming is dan opnieuw gelijk met het originele niveau van net na inenting of infectie. Dat is dan ook de hoofdconclusie van de studie.
Vaccinatie na infectie is dus zeker zinvol volgens de studie, in tegenstelling tot wat het ACC schrijft. Een hybride model (infectie en vaccinatie) biedt wel degelijk toegevoegde waarde in vergelijking met enkel een infectie. Kortom, de studie en diens bevindingen worden kort door de bocht voorgesteld.
(Stand van zaken: 17/06/2022)
Links
Blog Artsen Collectief (gearchiveerd)
Israëlische studie in de NEJM (gearchiveerd)
Studie immuniteit na infectie met omikron (gearchiveerd)
Studie immuniteit na infectie met omikron tov andere varianten (gearchiveerd)
Hopkins Medicine over immuniteit na infectie (gearchiveerd)
McGill over de interconnectie van immuniteit na infectie en vaccinatie (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.