Brief over vaccinatie nep

Nieuw-Zeeland versoepelt juist vaccinatie-eisen

15.06.2022, 12:31 (CEST), laatst geüpdate: 15.06.2022, 12:32 (CEST)

Coronaregels worden wereldwijd versoepeld, maar in Nieuw-Zeeland zouden volgens een brief ongevaccineerden nu juist hard worden gestraft. Het zit toch anders. Ook Nieuw-Zeeland versoepelt juist.

Ongevaccineerden in Nieuw-Zeeland zouden vanaf 1 juni 2022 een boete van 15.000 dollar of zes maanden gevangenisstraf kunnen krijgen. Een brief die van de Nieuw-Zeelandse directeur-generaal van Volksgezondheid afkomstig lijkt, moet dat aantonen. De brief zou bij ongevaccineerde Nieuw-Zeelanders op de mat vallen. Ook in Nederland wordt dit bericht gedeeld (hier en hier).

Beoordeling

De brief die wordt gedeeld is niet van het ministerie van Volksgezondheid. Het is nep en de inhoud ervan is geen beleid. Vaccinatieverplichtingen en andere coronaregels werden de afgelopen maanden juist versoepeld in Nieuw-Zeeland.

Feiten

De beweringen dat ongevaccineerden in Nieuw-Zeeland een torenhoge boete en een mogelijke gevangenisstraf te wachten zou staan, ging vooral in mei rond op sociale media. De regels zouden op 1 juni 2022 ingaan. Inmiddels is dat geweest en is er op de website van het ministerie van Volksgezondheid niets van dit soort maatregelen te vinden. Maar ook voor 1 juni was al te constateren dat dit niet klopt.

De oorsprong van dit gerucht is een foto van een brief die afkomstig lijkt van het ministerie van Volksgezondheid. Hierin staat dat het vanaf 1 juni 2022 verplicht zou zijn om gevaccineerd te zijn tegen COVID-19. Er zijn alleen wat vreemde dingen met deze brief aan de hand, die een indicatie zijn dat deze niet echt van de genoemde afzender komt.

Vervalste brief

De foto die wordt gedeeld is overal precies hetzelfde. Het bevat dezelfde tekst en de naam is op dezelfde manier doorgekrast. Er lijkt dus maar één foto van deze brief te bestaan. Als deze echt naar meerdere ongevaccineerden zou zijn gestuurd, hadden waarschijnlijk velen deze gefotografeerd en (kwaad) op sociale media gezet.

Ook in de taal van de brief zitten aanwijzingen dat deze niet van een ministerie komt. Zo staat in de eerste alinea 'Covid 19 SARS-2', terwijl 'Covid-19' in de rest van de brief met een koppelteken is geschreven. Enkel 'SARS-2' is bovendien niet de juiste aanduiding van het virus, dat is 'SARS-CoV-2'. Het ministerie van Volksgezondheid gebruikt in andere communicatie ook deze juiste schrijfwijze.

Ook de term '6 months jail time' is ongebruikelijk voor een officiële overheidsbrief. De officiële bewoording in de wet is 'imprisonment'. Het ministerie van Volksgezondheid spreekt elders van 'prison term', niet van 'jail time'.

Het Nieuw-Zeelandse ministerie bekeek op vraag van Deutsche Presse-Agentur de brief en bevestigt dat dit geen officiële brief van hen is. "We zijn bekend met deze en vergelijkbare brieven," laat een woordvoerder weten. "De claims zijn onjuist".

Vaccinatieplicht

In werkelijkheid is het tegendeel waar. Nieuw-Zeeland was zeer streng met coronamaatregelen en vaccinatieplichten, maar die regels worden nu juist versoepeld. Er was nooit sprake van een verplichte coronavaccinatie voor de hele bevolking. Die was er wel voor bepaalde beroepsgroepen.

In april schrapte het land de vaccinpassen voor winkels en zalen. De verplichte vaccinatie om te mogen werken verviel ook voor onder andere leraren en voor werknemers binnen de politie en defensie. Voor sommige rollen binnen die laatste twee categorieën geldt de verplichting nog wel.

(Stand van zaken: 15/06/2022)

Links:


Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Ministerie-website over vaccins (gearchiveerd)

Brief op social media (gearchiveerd)

Brief overal hetzelfde

Over schrijven van SARS-CoV-2 (gearchiveerd)

Over 'imprisonment' (gearchiveerd)

Over 'prison term' (gearchiveerd)

Over verplichte vaccinatie (gearchiveerd)

Over versoepelingen (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.