Duurzaamheid berekenen

Elektrische auto's worden steeds groener

14.6.2022, 12:32 (CEST), laatst geüpdate: 14.6.2022, 17:41 (CEST)

Berekeningen over de duurzaamheid van elektrische auto’s zijn van veel variabelen afhankelijk. Toch zijn de meesten het eens: elektrische auto’s zijn duurzamer dan benzineauto’s.

Een oude berekening van een Belgische professor doet stof in Nederland weer opwaaien. Zijn bewering dat een elektrische auto pas na 700.000 kilometer groener is dan een bezineauto wordt door Facebookgebruikers (hier en hier) gedeeld. Zijn we al die tijd voorgelogen?

Beoordeling

Deze bewering is onjuist. Het is oud nieuws en inmiddels achterhaald. De meeste berekeningen over de CO2-uitstoot van elektrische auto’s en het moment waarop ze groener zijn dan benzineauto’s variëren tussen de 20.000 en 40.000 kilometer. Naarmate de snelheid van de energietransitie en de productie van groene stoom toeneemt, zullen elektrische auto’s de komende jaren steeds sneller duurzaam zijn.

Feiten

In de productie hebben elektrische auto’s een hogere CO2-uitstoot dan conventionele bezineauto’s. Dit komt door de extra productie van de accu. Met het gebruik haalt de elektrische auto de bezineauto echter in, omdat ze tijdens het rijden vrijwel geen CO2 uitstoot. Het kantelpunt waarop een elektrische auto duurzamer is dan een bezineauto wordt daarom meestal aan de hand van gereden kilometers berekend.

De berekeningen worden door veel variabelen beïnvloed, zoals: In welk land wordt er gereden? Hoe groen is de lokale energieverzorging? Waar is de accu geproduceerd?

Hierdoor komen de uitkomsten uit elkaar te liggen. Het kantelpunt ligt volgens verschillende berekeningen tussen de 20.000 en 40.000 kilometer (hier, hier, hier). Dat is laag genoeg voor de elektrische auto om daarna nog lang klimaatneutraal te kunnen blijven rijden, zoals in dit artikel van Milieu Centraal te lezen is.

Een gemiddelde bezinemotor gaat circa 250.000 tot 350.000 kilometer mee. De accu's van Tesla blijken onderhand ook aan deze 250.000 kilometer te komen.

De Belgische professor Damien Ernst zag zich genoodzaakt zijn berekening van 700.000 kilometer te herzien. De omroep RTBF, die zijn berekening in eerste instantie deelde, kreeg destijds veel kritiek. Zij haalden het bericht offline en plaatsten een correctie. In zijn nieuwe berekening komt Ernst op een kantelpunt van hooguit 152.000 kilometer uit, maar ook hiermee heeft hij nog geen weerklank gevonden bij andere wetenschappers.

Kan het nog groener?

De laatste jaren verandert er veel op het gebied van productie van elektrische auto’s, als ook energieverzorging. Hierdoor kunnen cijfers van enkele jaren terug al snel verouderd zijn.
Veel elektrische auto’s rijden tegenwoordig nog op grijze stroom. De energieproductie is namelijk nog 'grijs' en komt zowel uit hernieuwbare energiebronnen, als ook uit gas en fossiele brandstof. Een studie uit 2015 van de TNO (Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) toonde aan dat ook elektrische auto’s die op grijze energie rijden nog steeds 30 procent minder C02 uitstoten dan een conventionele auto. Hun berekende kantelpunt lag toen bij 39.000 kilometer.

Veel landen, waaronder Nederland, werken momenteel aan de productie van duurzame energie. Als de stroommix hierdoor vergroent en mensen hun auto dus met 100 procent groene energie kunnen opladen, zal het kantelpunt waarop elektrische auto’s groener zijn dan benzineauto’s naar verwachting nog lager komen te liggen.

(Stand van zaken: 14.06.2022)

Links

Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Uitleg ANWB (gearchiveerd)

Uitleg Milieucentraal (gearchiveerd)

Variabelenland, lokake energie, accu (gearchiveerd hier, hier, hier)

Berekening I (gearchiveerd)

Berekening II (gearchiveerd)

Berekening III (gearchiveerd)

Levensduur benzineauto (gearchiveerd)

Levensduur Tesla E-auto (gearchiveerd)

Omroep RTBF (gearchiveerd)

Nieuwe berekening Belgische professor (gearchiveerd)

Persbericht studie TNO (gearchiveerd)

Elektrische auto's nog groener (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.