Kaag gaat niet over media

Nederlandse pers is vrij om over het WEF te schrijven

10.06.2022, 15:18 (CEST)

Er werd misschien niet overvloedig bericht over het bezoek van Sigrid Kaag aan het WEF, maar met een berichtgevingsverbod had dit niets te maken. Zo'n verbod was er namelijk niet.

Wilde Sigrid Kaag de Nederlandse media het zwijgen opleggen over het World Economic Forum? Volgens een populair Twitterbericht, dat ook zijn weg naar Facebook vond, wel: ze zou namelijk de Nederlandse pers verboden hebben over het WEF te berichten. Is daar enig bewijs voor? Ook belangrijk: mag een minister dat wel?

Beoordeling

Minister Kaag heeft de Nederlandse media niet verboden om over het World Economic Forum te schrijven. Dat zou ze ook niet mogen volgens de Nederlandse grondwet. 

Feiten

De oorsprong van dit gerucht lijkt bij een veel gedeelde tweet te liggen. Hoewel veel mensen in de reacties vragen naar de bron van het bericht, komt daar geen antwoord op. Een bron hiervoor lijkt dan ook niet te bestaan, omdat het verhaal niet klopt. 

Het World Economic Forum (WEF) hield dit jaar zijn jaarlijkse bijeenkomst in Davos van 22 tot 26 mei. Van de Nederlandse regering waren dit jaar Mark Rutte, Sigrid Kaag, Kajsa Ollongren en Liesje Schreinemacher aanwezig. Dat kondigde de overheid zelf aan. Als er al een verbod op berichtgeving over het WEF zou zijn, houden de Nederlandse media zich er in ieder geval niet aan. (AD, Hart van Nederland, Nieuws.nl, De Telegraaf, de Volkskrant,...)

Dat klopt dus niet helemaal met de claim dat minister Kaag de Nederlandse media zou verbieden over het WEF te berichten. Sterker nog, bij de aankondiging van de overheid staan contactgegevens voor de media om zich toe te richten met vragen. De woordvoerder van minister van Financiën Kaag bevestigt dan ook aan Deutsche Presse-Agentur (dpa) dat dit gerucht onzin is.

Voor zover de woordvoerder kon zeggen had van Nederlandse media enkel De Telegraaf recent een persverzoek ingediend bij het ministerie van Financiën in verband met het WEF. Op Davos gaf minister Kaag ook een interview aan het Amerikaanse CNBC. Ook op de Twitterpagina van de minister werd niet verhuld dat ze op de vergadering van het WEF aanwezig was. 

Persvrijheid

Zelfs al zou minister Kaag de pers willen opleggen over welke onderwerpen ze wel of niet mogen schrijven, zou de grondwet dat verhinderen. In Nederland heerst namelijk persvrijheid. Dat wil zeggen dat de regering de pers niet mag opleggen wat ze wel of niet mogen schrijven, zolang dat niet strijdig is met de wet. 

Nederland is recent op de wereldranglijst persvrijheid wel gezakt van plaats zes naar plaats 28. Dit heeft voornamelijk te maken met geweld tegen journalisten. De overheid heeft ook boter op het hoofd, aangezien ze niet altijd de wettelijk vereiste toegang tot overheidsinformatie biedt. 

Maar dat de overheid journalisten zou dwingen om over bepaalde zaken wel of niet te schrijven, wordt niet aangehaald. Het is dan ook onzin om te beweren dat minister Kaag Nederlandse journalisten zou verbieden over het WEF te berichten. 

(Stand van zaken: 10.06.2022)

Links

Tweet (gearchiveerd)

Facebookpost (gearchiveerd)

Jaarlijkse vergadering WEF (gearchiveerd)

Agenda Rijksoverheid (gearchiveerd)

Artikels Nederlandse media hier, hier, hier, hier en hier (gearchiveerd hier, hier, hier, hier en hier)

Interview CNBC (gearchiveerd)

Tweet minister van Financiën (gearchiveerd)

Nederlandse grondwet (gearchiveerd)

Over de persvrijheid (gearchiveerd)

Over de wereldranglijst persvrijheid (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.