Satire te serieus genomen
Raketijsjes blijven gewoon te koop
10.6.2022, 14:42 (CEST)
Een stuk tekst dat van Teletekst lijkt te komen kopt dat het raketijsje uit de schappen gaat in verband met de oorlog in Oekraïne. Producent Ola zou definitief stoppen met de verkoop. ‘Het verstand daar is echt de duivel’ en ‘laten we unilever uit de schappen halen’ schrijven mensen die het bericht delen erbij. Moeten we gedag zeggen tegen het verfrissende waterijsje?
Beoordeling
Het bericht dat wordt gedeeld is niet serieus, maar satire. Dat vermeldt de website waar het vandaan komt ook nadrukkelijk.
Feiten
Het bericht in kwestie is absurd. Ola, de producent van het iconische raketje, zou deze uit de schappen halen na een raketaanval in het centrum van de Oekraïense stad Charkov. Volgens de laatste alinea zou Ola wel ‘kansen zien’ voor nieuwe producten zoals QR-ijs en mRNA-likkers.
Die absurditeit en het feit dat dit bericht door geen enkel ander nieuwsmedium is overgenomen, doet al een belletje rinkelen over de echtheid van het verhaal. Ook spelfouten als 'Univlever' waar dat 'Unilever' hoort te zijn, of 'Raket-ijsje' in plaats van het correcte 'raketijsje', wijzen erop dat dit waarschijnlijk niet echt van Teletekst is.
Rechts bovenin staat ook nog ‘NO Telewaanzin’. Bij de echte Teletekst staat hier NOS Teletekst.
NO Telewaanzin leidt naar een website die inderdaad is gemaakt voor ‘Teletext satire’. In het artikel ‘Satire wordt niet meer (h)erkend’ leggen de makers uit dat de berichten zijn verzonnen. In de kolom met recente berichten staat ook het artikel over de raketijsjes. Deze werd al op 1 maart 2022 geplaatst, maar gaat ook in juni dus nog rond online.
De meeste sociale mediagebruikers delen het artikel als grap en hebben door dat het hier niet om een echte beslissing van Ola gaat. Anderen trappen er toch in. Maar geen zorgen. Voorlopig kun je in Nederland gewoon nog raketijsjes eten. Ook met oorlog op het continent.
(Stand van zaken: 10/06/2022)
Links
Facebookpost II (gearchiveerd)
NOS Teletekst (gearchiveerd)
Over NO Telewaanzin (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.