Een voorspelling is geen plan

Nog tientallen WEF-tweets met citaat online

09.06.2022, 21:00 (CEST)

Het internet onthoudt ook verwijderde tweets. Al lijkt het er op dat het WEF niet de intentie had om de inhoud van één tweet in de doofpot te stoppen, aangezien meerdere identieke tweets nog bestaan.

Met dank aan het internetarchief Wayback Machine komt het World Economic Forum (WEF) niet weg met het verwijderen van tweets. Een verwijderde tweet die zegt dat we in 2030 geen eigendom en privacy, maar toch een heel goed leven zullen hebben, zou zo toch bewaard zijn gebleven, hoewel het WEF zou ontkennen dit gezegd te hebben. Of is de realiteit net iets genuanceerder? 

Beoordeling

Hoewel die specifieke tweet inderdaad verwijderd is, staan nog verschillende andere identieke tweets van het WEF online. De uitspraak werd ook niet door iemand van het WEF gedaan, maar door een Deense politica in een gastbijdrage voor het WEF.

Feiten

Het klopt dat de tweet, die het WEF op 4 april 2017 postte, verwijderd werd. Deze stond minstens op 26 oktober 2021 nog online. Bij de Wayback Machine, een internetarchief, zijn vele gearchiveerde versies van de tweet te vinden. Maar dit betekent niet dat het WEF de inhoud wil verbergen.

Om te beginnen heeft het WEF deze tweet bijzonder vaak de wereld ingestuurd. Deutsche Presse-Agentur (dpa) kon met behulp van Google-zoekoperatoren ontdekken dat minstens 23 versies van deze tweet, allen gepubliceerd tussen 16 november 2016 en 20 mei 2017, op moment van schrijven nog online staan (verschillende versies in de links beneden). Sommige tweets bevatten de foto met de brug, sommige bevatten een foto van de Deense politica Ida Auken, die ook getagd wordt in de tweets. 

Dpa vond ook twee andere versies van de tweet die verwijderd zijn, maar waar wel een gearchiveerde versie van te vinden is (hier en hier). Het WEF heeft deze tweet om een of andere reden meerdere malen de wereld ingestuurd. Sommige versies daarvan zijn weer verwijderd, maar veel staan ook nog gewoon online.

Opiniestuk

De woorden "You'll own nothing and be happy", die in een andere vorm in de tweets voorkomen, zijn een favoriete slagzin onder complotdenkers geworden om de kwaadaardigheid van het WEF en zijn oprichter Klaus Schwab aan te tonen. Zoals dpa eerder aantoonde, betekent dit citaat niet dat het WEF een plan beraamt om ieders bezit tegen 2030 af te nemen. Het citaat is niet eens van het WEF of Klaus Schwab.

Ida Auken werd getagd in de tweets omdat de tekst haar woorden zijn. Concreter, het komt uit een opiniestuk dat ze schreef voor het WEF. De tweets linken naar het opiniestuk, maar dat staat niet meer online op de site van het WEF. Ook hiervan bestaat echter een gearchiveerde versie. Het artikel is ook nog terug te vinden bij Forbes

Het gaat hier om een voorspelling voor het jaar 2030. De korte inhoud staat namelijk wel nog op de website van het WEF. Auken betoogt in haar opiniestuk dat deelsystemen de toekomst zijn. Ze beargumenteert niet om mensen hun eigendom af te nemen. Aangezien de hetze rond dit citaat grote proporties aannam, zag Auken zich genoodzaakt een verduidelijking toe te voegen aan haar artikel. 

Het gaat hier dus om de titel van een opiniestuk dat een Deense politica op vraag van het WEF schreef. Het gaat hier niet om de woorden, of zelfs doelstellingen van het WEF en Klaus Schwab. Andere tweets met dezelfde tekst staan dus bovendien nog altijd online. Het WEF probeert deze niet te verbergen.

(Stand van zaken: 09.06.2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

verwijderde tweet 4 april 2017 (gearchiveerd)

Verschillende versies tweet 4 april bij The Wayback Machine

Over The Wayback Archive (gearchiveerd)

Zoekopdracht Google (gearchiveerd)

verschillende versies tweets hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier en hier

gearchiveerd hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier en hier

Verwijderde andere versies hier en hier

Factcheck Reuters (gearchiveerd)

Factcheck dpa

Ida Auken (gearchiveerd)

Opiniestuk op site WEF (gearchiveerd)

Opiniestuk bij Forbes (gearchiveerd)

8 voorspellingen bij het WEF (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.