Satire als waar verspreid

Artikel over operatie Brigitte Macron is volledig verzonnen

9.6.2022, 15:59 (CEST)

Op niets gebaseerde geruchten over het geslacht van Brigitte Macron zijn oud vals nieuws. Toch blijven mensen erin trappen.

Prostaatproblemen is een exclusief mannelijk probleem. Toch beweert een Franse website dat Brigitte Macron daarom met spoed geopereerd is. Het verhaal lijkt niet meteen betrouwbaar, en de website is dat al helemaal niet. 

Beoordeling

Het artikel is van een satirische website en de inhoud van het artikel over Brigitte Macron is dan ook onzin. Dat geeft de website zelf toe.

Feiten

Enkel mannen hebben een prostaat en als gevolg kunnen enkel mannen medische klachten rond de prostaat ontwikkelen. Een artikel dat beweert dat Brigitte Macron, vrouw van de Franse president Emmanuel Macron, aan de prostaat geopereerd is, zegt dus dat ze eigenlijk een man zou zijn.

Dit is onzin. Het artikel is afkomstig van de website Secret News. De website noemt zichzelf 'un média parodique'. Hun nieuws is dus als parodie en humoristisch bedoeld. De website expliciteert nog dat hun artikelen niet voor waar moeten worden aangenomen. Het verhaal rond Brigitte Macron is dan ook op geen enkele manier gebaseerd op de realiteit.  

Desinformatie over presidentsvrouwen

Het satirische artikel is niet nieuw en verscheen al in november 2018 online. Desinformatie dat Brigitte Macron eigenlijk als man zou geboren is, gaat dan ook al langer mee online. In december 2021 nam ze juridische stappen tegen deze ongegronde geruchten.

Ze is overigens niet de enige presidentsvrouw die dit soort roddels moet verdragen. Ook over Michelle Obama doet de feitenloze leugen dat ze als man is geboren de ronde.

(Stand van zaken: 09.06.2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Over de prostaat (gearchiveerd)

Brigitte Macron (gearchiveerd)

Artikel Secret News (gearchiveerd)

Over Secret News (gearchiveerd)

Artikel La Voix du Nord (gearchiveerd)

Artikel VRT (gearchiveerd)

Factcheck Michelle Obama (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.