Marketingstunt uit context

Satirisch artikel herbruikte oud beeld uit Australië

09.06.2022, 13:51 (CEST)

Een satirisch verhaal over een corrupte politicus aan een letterlijke schandpaal wordt voor waar aangenomen. De oorsprong van het beeld ligt echter in een marketingstunt.

Als politicus in Brazilië pas je maar beter op. Wie zich te veel met corruptie inlaat, zou dan misschien niet aan de schandpaal worden genageld, maar toch minstens geplakt. Althans dat zou een Braziliaanse gemeenteraadslid overkomen zijn. Maar is dat wat deze foto laat zien?

Beoordeling

De foto toont geen politicus aan de schandpaal. Het verhaal van de corrupte Braziliaanse politicus is afkomstig van een satirische website. De originele foto is afkomstig van een marketingstunt van een Australische bank.

Feiten

Via Reverse Image Search valt deze foto snel terug te vinden op een (ondertussen verwijderd) artikel van de Braziliaanse website G17. De vroegst gearchiveerde versie van het artikel dateert van 18 maart 2014. Dit artikel lijkt op het eerste zicht het verhaal te bevestigen. Echter, G17 is een humoristische website. Dat staat ook onderaan het artikel. De inhoud van de berichten moet dus niet serieus genomen worden. 

Waar komt de foto dan wel vandaan? Een verdere zoektocht levert dit artikel uit 2011 op, over de marketingstunts van een Australische bank. Daar is bij stunt 3 dezelfde foto gespiegeld te zien. De anonimisering van het gezicht is hier weg, maar de verkeerslichten staan exact hetzelfde. Het zou gaan om een stunt in de Australische stad Melbourne. En inderdaad, deze brug lijkt overeen te komen met de Queens Bridge in die stad.

Een artikel van The Sydney Morning Herald, ook uit 2011, laat dezelfde stunt vanuit een ander perspectief zien. Het verhaal is echter hetzelfde: Als reclamecampagne voor een bank werd een acteur aan een lantaarnpaal geplakt. Het rode gebouw dat op de foto in dit artikel zichtbaar is, valt ook terug te vinden bij de Queens Bridge in Google Maps.

Het gaat hier dus niet om een corrupte politicus uit Brazilië. Dat verhaal werd bij de foto verzonnen door een satirische website. De foto is afkomstig van een marketingstunt in Australië uit 2011. 

(Stand van zaken: 09.06.2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerd artikel G17 (gearchiveerde versie 18/03/2014)

Over G17 (gearchiveerd)

Artikel The Financial Brand (gearchiveerd)

Queens Bridge, Melbourne (gearchiveerd)

Artikel The Sidney Morning Herald (gearchiveerd)

Queens Bridge in Google Street View (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.