CEO Pfizer sprak over geneesmiddel van andere farmaceut in 2018

24.05.2022, 16:38 (CEST)

Een pilletje met microchip, die vanuit de maag signalen kan sturen naar de autoriteiten wanneer het geneesmiddel is ingenomen en verteerd. Geen sciencefiction, maar een echte technologie van farmaceut Pfizer. Dat zou toch moeten blijken uit een korte videoclip die wordt gedeeld op sociale media, waarin CEO Albert Bourla praat over zo'n pil.

Beoordeling

Bourla sprak tijdens een panel in 2018 over een geneesmiddel van een andere farmaceut dat destijds net was goedgekeurd door het FDA. Het ging om een pil die kan nagaan of een persoon de medicatie al dan niet heeft ingenomen. Het wordt gebruikt bij mentale ziektes zoals schizofrenie of bipolaire stoornis.

Feiten

De video is echt en dateert van de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos in 2018. De CEO van Pfizer Albert Bourla nam toen deel aan een panel over het gebruik van technologie in gezondheidszorg. Hij sprak er toen over een recent goedgekeurd geneesmiddel dat kan tracken of het al dan niet werd ingenomen.

De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA keurde het geneesmiddel, Abilify MyCite, al in 2017 goed. De pil is uitgerust met een sensor die kan nagaan of het geneesmiddel al dan niet werd ingenomen. In Europa is het middel vooralsnog niet vergund.

In de VS is het goedgekeurd voor gebruik bij de behandeling van schizofrenie, bipolaire stoornis en als extra behandeling bij depressie. Allemaal ziektes waarbij consequent gebruik van medicijnen belangrijk maar niet altijd evident is. Toch zijn er ook verschillende opmerkingen bij te plaatsen, zoals over dataveiligheid, effectiviteit en of het effectief zorgt dat mensen hun medicijnen innemen zoals het hoort.

Hoe dan ook is deze korte video helemaal geen bewijs voor de bijhorende bewering. Ten eerste is er niets heel 'nieuw' aan dit geneesmiddel. Ten tweede is het niet van Pfizer, maar van farmaceuten Otsuka en Proteus. En tenslotte heeft de overheid er eigenlijk niets mee te maken. De data gaan naar een app op de telefoon van de gebruiker en eventueel naar de behandelende dokter.

Het is niet de eerste keer dat Bourla het doelwit is van desinformatie. Dpa schreef reeds meermaals factchecks over foute beweringen met betrekking tot de CEO van Pfizer.

(Stand van zaken: 24/05/2022)

Links

Facebookpost I en II (hier en hier gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Dpa-factchecks over Albert Bourla hier en hier

Panel met o.a. Bourla op Davos 2018 (gearchiveerd)

Bijsluiter van geneesmiddel Abilfy Mycite (gearchiveerd)

Persbericht FDA (gearchiveerd)

EMA ingetrokken vergunningsprocedure (gearchiveerd)

NPR over het geneesmiddel (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckingsteam: factcheck-netherlands@dpa.com