Geen enkel bewijs dat moedermelk van gevaccineerde moeders kinderen hepatitis geeft

17.05.2022, 14:42 (CEST)

In de laatste weken zijn, vooral in het Verenigd Koninkrijk, verschillende gevallen van acute hepatitis bij jonge kinderen gesignaleerd. In het meerendeel van die gevallen bij kinderen jonger dan 4 zou de ziekte te wijten zijn aan het feit dat ze borstvoeding kregen van hun gevaccineerde moeder, zo klinkt het online.

Beoordeling

Er is op dit moment geen enkele indicatie dat de moedermelk van gevaccineerde moeders hun kinderen hepatitis zou geven. De precieze oorzaak van de recente stijging van hepatitis bij (jonge) kinderen wordt nog volop onderzocht.

Feiten

Het was het Verenigd Koninkrijk die het eerst aan de alarmbel trok bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO): een onverwachte en significante stijging in het aantal acute gevallen van hepatitis bij jonge kinderen. Ook in Nederland werden reeds een aantal gevallen gesignaleerd.

Acute hepatitis, ook wel leverontsteking, is vaak veroorzaakt door een virus: hepatitis A, B, C, D en E. Maar die werden niet aangetroffen in de betrokken kinderen. Momenteel zoeken onderzoekers en overheden nog volop naar een verklaring voor dit fenomeen. Eén mogelijke gedachtegang is dat een adenovirus aan de basis zou liggen.

Geen enkel verband

Ondertussen circuleren er op het internet verschillende theorieën omtrent de mogelijke oorzaak. Eén daarvan is dat de moedermelk van gevaccineerde moeders de boosdoener zou zijn, indien de kleine patiëntjes in het laatste jaar moedermelk kregen. Deze theorie lijkt afkomstig te zijn uit het Verenigd Koninkrijk, waar al 176 gevallen gediagnoseerd zijn. De Britse factcheckers van Full Fact schreven er al eerder over. Zij kwamen tot de conclusie dat er geen enkele indicatie is dat deze theorie klopt.

Zoals het WHO al meldde, kreeg het overgrote merendeel van de getroffen kinderen zelf geen coronaprik. Die hypothese wordt momenteel dus niet onderzocht.

Evenmin suggereert geen enkele instantie dat er een link zou zijn met de vaccinatiestatus van de moeder en of die al dan niet borstvoeding gaf in het afgelopen jaar. Noch de WHO, noch het Britse gezondheidsinstituut UKHSA spreekt hiervan in hun technisch rapport. Evenmin legt het Europees Centrum voor Ziektepreventie- en Bestrijding (ECDC) een verband.

Borstvoeding na vaccinatie is veelal veilig

Het is niet de eerste keer dat borstvoedende moeders onterecht worden beschuldigd hun baby's ziek te maken nadat ze gevaccineerd zijn. In juni 2021 beweerde een Canadese professor hezelfde. Dpa schreef destijds een factcheck over die uitspraken. Op de vaccins voor pokken en gele koorts na is het veilig voor zowel moeder als kind om te borstvoeden na vaccinatie.

Ook na vaccinatie tegen COVID-19 is het veilig om borstvoeding te geven. Als er al mRNA van het vaccin in de moedermelk terecht komt, is dat een verwaarloosbaar lage hoeveelheid die niet schadelijk is.

Er zijn slechts een handvol ziektes waarbij borstvoeding afgeraden is zoals HIV, tuberculose of tijdens een kankerbehandeling. Indien de moeder virale hepatitis B of C heeft kan ze nog steeds borstvoeding geven, met enkele voorzorgsmaatregelen.

De oorzaak voor de nieuwe hepatitisgevallen staat wetenschappelijk dus nog niet volledig vast. Er is daarentegen op dit moment geen enkele indicatie of bewijs dat jonge kinderen hepatitis krijgen door moedermelk van gevaccineerde moeders.

(Stand van zaken: 17/05/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Wat is hepatitis (gearchiveerd)

WHO over de recente toename in hepatitis bij kinderen (gearchiveerd) en Q&A (gearchiveerd)

UKHSA technische briefing acute hepatitis kinderen 6 mei 2022 (gearchiveerd)

UKHSA over de toename in hepatitisgevallen (gearchiveerd)

ECDC over de hepatitisgevallen (gearchiveerd)

Factcheck Fullfact (gearchiveerd)

Over zware ziektes en borstvoeding (gearchiveerd)

Dpa-factcheck vaccinatie en moedermelk

Lareb over borstvoeding en coronavaccinatie (gearchiveerd)

CDC over borstvoeding en vaccinatie (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com