Capsule uit Sciencefictionfilm geneest geen kanker

12.05.2022, 15:08 (CEST)

Een nieuwe generatie medische machines zou in staat zijn om elke lichamelijke aandoening binnen de paar minuten te genezen. Deze 'MedBeds' of 'MedPods' zouden volgens verschillende Facebookgebruikers (hier, hier en hier) recent in Duitsland geleverd zijn. Dat moet blijken uit een foto van een capsule in een opslagruimte. De verdeling van deze capsules over de hele planeet zou volgen na een 'Grote Gebeurtenis ', die zou samenhangen met onder andere het aftreden van president Biden. Is de medische revolutie nabij? 

Beoordeling

De gedeelde foto toont een filmattribuut die geen enkele medische kwaliteiten bezit. De foto wordt gebruikt om complottheoreiën, gelinkt aan QAnon te verspreiden. 

Feiten

Een eerste aanwijzing dat de capsule niets met medische toepassingen lijkt te maken te hebben, is in de foto zelf zichtbaar. De houten doos achter de capsule bevat het logo van het speelgoedmerk Lego. Dat doet meteen vermoeden dat dit warenhuis eerder entertainmentproducten dan medisch materiaal huisvest.

En inderdaad, Het toestel op de foto is geen medisch toestel. Het is een attribuut van de film Passengers uit 2016. In de film werd het gebruikt als slaapcapsule voor een jarenlange ruimtereis. Deze capsule werd ook gebruikt als decoratie tijdens de première van de film. Het nummer "709" is op beide foto's herkenbaar. 

Deze 'hoogtechnologische' capsule is dus helaas tot niet veel meer in staat dan openen en sluiten, en op en neer bewegen. Maar medische behandelingen kunnen niet verwacht worden van deze machine. Maar waarom wordt de foto in deze context gedeeld?

MedBeds en MedPods

De vroegste versie van de foto die dpa kon achterhalen, werd in juni 2017 op Flickr gedeeld. Maar of de gebruiker die de foto deelt ook de fotograaf is, valt moeilijk met zekerheid te achterhalen. Op 23 april 2022 verschijnt de foto in een Youtubevideo van een Spaanstalig kanaal dat QAnon-theorieën verspreidt. De voice-over van de video zegt grotendeels hetzelfde als de tekst die gedeeld wordt bij de foto op Facebook. 

In de gedeelde posts is sprake van het "ZAP Co. MedBed". Dit lijkt te verwijzen naar een radiologisch toestel, ontwikkelt door het Californische ZAP Surgical Systems. Eén van de posts deelde ook een screenshot van een artikel van Bild, over de levering van zo'n toestel in Duitsland.

Het gaat hier echter niet om een medische wondermachine. De ZAP-X is een toestel dat hersentumoren bestrijdt via bestraling. Het ziet er futuristisch uit en lijkt goed te werken. Maar het werkt niet met quantumtechnologie, en is evenmin in staat om "alle onvolkomenheden en ziekten te behandelen" of om lichamen te verjongen. 

Het geloof in medische bedden die in staat zijn allerhande ziektes te genezen doet de ronde onder aanhangers van QAnon. Deze zouden verdeeld worden onder de bevolking na "de storm", die in de Nederlandstalige Facebookberichten als "Grote Gebeurtenis" worden aangeduid. De storm zou volgens QAnon-aanhangers het moment zijn waarop Donald Trump de macht grijpt en een (ingebeelde) wereldwijde elite verdrijft.  

QAnon is een gevaarlijke complottheorie, die er in slaagt allemaal verschillende theorieën, zoals de medische bedden, onder één noemer samen te brengen. Deutsche Presse-Agentur heeft dan ook al meerdere factchecks gewijd aan het ontkrachten van QAnon-theorieën (hier, hier, hier, hier en hier).

(Stand van zaken: 12.05.2022)

Links

Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Facebookpost 3 (gearchiveerd)

Artikel over Passengers (gearchiveerd)

Passengers bij IMDB (gearchiveerd)

Capsule Passengers (gearchiveerd)

Design Passengers (gearchiveerd)

Flickr (gearchiveerd)

YouTubevideo (gearchiveerd)

ADL over QAnon (gearchiveerd)

ZAP surgical (gearchiveerd)

Artikel Bild (gearchiveerd)

Paper over ZAP-X (gearchiveerd)

The Daily Beast over QAnon (gearchiveerd)

Artikel Daily Dot (gearchiveerd)

Tweet over MedBeds (gearchiveerd)

The Atlantic over QAnon (gearchiveerd)

Artikel Independent (gearchiveerd)

The New York Times over QAnon (gearchiveerd)

Dpa factchecks hier, hier, hier, hier en hier

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com