Geen zorgen: Mickey Mouse maakte nooit kaas met zijn geslachtsdeel
2.5.2022, 17:31 (CEST), letztes Update: 4.5.2022, 15:14 (CEST)
Een tekenfilmfragment met daarin een van Disney’s meest bekende figuren, Mickey Mouse wordt gedeeld op Facebook. Het gaat om een 20 seconden durend fragment waarin duidelijk te zien is hoe Mickey Mouse aan de lopende band Zwitserse kaas maakt met zijn geslachtsdeel. Een aantal van zijn vriendjes kijkt lachend of ontzet toe. "Disney laat wel even zien hoe je de gaatjes in de kazen maakt. 'Mickey doet t met zijn pikkie!!!'", klinkt het. Maar gaat het hier om een fragment van een authentieke Disney-tekenfilm?
Beoordeling
De suggestie dat het hier om een echt fragment uit een Disney-tekenfilm ging, is fout. Het fragment is samengesteld uit verschillende beelden afkomstig uit de Disney-tekenfilm ‘Steamboat Willie’.
Feiten
Na wat research in een zoekmachine leidt de site Imgur tot de bron van het filmpje, dat oorspronkelijk een GIF was van B3ta. Dat is een website die volgens zijn Facebookpagina sinds 2001 bekend is om zijn "photoshopping, amusing web stuff and a weekly newsletter".
In april 2011 lijken mensen zich voor het eerst af te vragen of het Mickey Mouse filmpje authentiek is, maar volgens Google Trends wordt er met de zoekterm 'Mickey Cheese Factory' pas in 2015 een piek bereikt. In dat jaar meldde de factcheckwebsite Snopes al dat het om gemanipuleerd materiaal ging. Ook het Belgische Knack kwam zeven jaar later tot deze conclusie.
Aan de titel 'Cheese Factory Willie' die de maker met de gebruikersnaam 'Drimble' aan zijn creatie meegaf valt op te maken dat het als parodie op de animatiefilm Steamboat Willie bedoeld was. Een zoekopdracht met deze titel levert in Google Trends overigens geen resultaten op, wat doet vermoeden dat de beelden alleen voor de website gemanipuleerd zijn en het niet de intentie van de maker was online opschudding te veroorzaken.
Na een controle met de app Google Lens wordt duidelijk dat de figuren en hun houdingen in het filmpje allemaal voorkomen in Steamboat Willie, een korte tekenfilm uit 1928 die beschouwd wordt als het debuut van Mickey Mouse. Zo zien we de heupbewegingen van de fluitende tekenfilmmuis rond 0:35 minuut, een verbaasde Boris Boef rond 0:53 minuut, een lachende papegaai voor een decor met een trap rond 1:30 minuut en Minnie Mouse die aan de staart van een geit draait rond 4:30 minuut.
Deze figuren zijn samengevoegd met als resultaat een nieuwe scène, aangevuld met eigen toevoegingen, in de stijl van Disney. Dat het niet om een authentiek filmpje gaat, valt volgens Snopes, een factcheck website, ook op te maken aan een detail op de achtergrond. De afkorting 'HSE' op de poster links achter Boris Boef zou staan voor Health and Safety Executive, een Britse overheidsorganisatie die regels maakt voor een gezonde en veilige werkomgeving en 'REGS' staat voor hun regelgeving voor op de werkvloer. En dat terwijl de organisatie pas in 1975 opgericht werd.
De Reddertjes
Echter, in het verleden is er in Disney films wel degelijk sprake geweest van ongepaste zaken die aan de aandacht van de kijker ontsnapt zijn. Een voorbeeld is de film ‘De Reddertjes’ uit 1977 waarin op de achtergrond van twee filmframes, die in 1/30 van een seconde voorbij flitsen, een naakte vrouw staat. Deze is overigens alleen bewust waar te nemen als de kijker op de hoogte is en het beeld op het juiste moment stilzet. Disney geeft overigens aan dat het hier om een incident ging.
(Stand van zaken: 02/05/2022)
Links
Artikel Imgur over GIF (gearchiveerd)
Facebookpagina B3ta (gearchiveerd)
Factcheck Snopes (gearchiveerd)
Factcheck Knack (gearchiveerd)
Vraag op forum over filmpje (gearchiveerd)
Google Trends I (gearchiveerd)
Google Trends II (gearchiveerd)
Geschiedenis HSE (gearchiveerd)
Wall Street Journal over beelden in De Reddertjes (gearchiveerd)
Contact met het dpa-factcheckingteam: factcheck-netherlands@dpa.com