Geen olifantenrots onder Drievuldigheidsklooster Kalambaka; foto getrukeerd
1.5.2022, 09:37 (CEST)
Een Facebookgebruiker claimt (hier gearchiveerd) een wel heel bijzondere rots te hebben gevonden: het heeft precies de vorm van een olifant. Flaporen en het begin van de slurf en slagtanden zijn inbegrepen. Erbovenop zou het "Aghia klooster in Triada te Griekenland" staan, aldus de gebruiker.
Beoordeling
Te zien is een creatief fotoshopje, opgeëist door artiest Martijn Schrijver. De oorspronkelijke foto werd op Pixabay geplaatst door de Bulgaarse fotograaf Christo Anestev. Daarin is geen olifant te herkennen. Wel te zien is het ‘Agia Triada’-klooster bij Kalampaka op het Griekse vasteland. Griekenland kent ook een plaats genaamd Triada, maar dat ligt op het eiland Euboea.
Feiten
Wie de foto door de Reversed Image Search van Google haalt, komt al snel dit plaatje op Pixabay tegen. Het gaat om het Drievuldigheidsklooster nabij Kalampaka op het Griekse vasteland. Het Griekse 'Agia' – een vervoeging van 'agios' – betekent 'heilige' en 'triada' is de 'drie-eenheid'. Het betreft hier dus niet het "Aghia klooster" in de toevallig ook bestaande Griekse plaats Triada, gelegen op het eiland Euboea.
Op de foto op Pixabay is, ondanks dat die vanuit dezelfde hoek werd genomen, geen olifantenkop in de rots te herkennen. Het lijkt echter – afgezien van de missende olifantenkop – dezelfde foto te zijn als op Facebook. Zo lijkt de Griekse vlag op beide foto’s in dezelfde vouw te wapperen en staan alle bomen in exact dezelfde positie. Dat laatste is het best waarneembaar in de hoogste bomen rechtsachter op de rots. Hun topje staat op beide foto’s naar links gebogen in de wind.
Er zijn ook enkele delen die niet helemaal overeenkomen, zoals dus de olifantenkop en de begroeiing langs de zijkanten van de rots. Dit zijn de plekken waar mee is geknoeid. De vraag is dan: welke foto is echt, en welke is nep?
De verliezer wordt toch de olifantenrots. Die formatie is op geen enkele andere foto van het klooster terug te zien. De oorspronkelijke foto is vanuit deze hoek genomen, mogelijk zelfs vanaf dezelfde plaats als de beelden van Google Streetview. Ook daar is echter niets van een olifant in de rots te herkennen. De rotsformatie komt wel overeen met de foto op Pixabay.
Die foto werd geüpload door de Bulgaarse fotograaf Christo Anestev, die behoorlijk populair is op Pixabay en meer foto’s uit Griekenland gedeeld heeft. Digitaal artiest Martijn Schrijver claimt vervolgens het kunstwerkje met de olifantenrots op zijn Instagrampagina. "Edit by me", schrijft hij bij de foto. De creatieveling vond het kennelijk niet nodig de oorspronkelijke fotograaf te vermelden.
De foto werd niet veel later op Twitter gedeeld door journalist Han Altena, die met zijn tweet goochelaar Hans Kazàn wist te foppen. "Whow....prachtig!" reageert Kazàn. Helaas voor hem is er met de oorspronkelijke foto gegoocheld en bestaat de olifantenrots dus niet.
Links
Foto op Pixabay (gearchiveerd)
Drievuldigheidsklooster (gearchiveerd)
Triada, Griekenland (gearchiveerd)
Locatie op Google Streetview (gearchiveerd)
Christo Anestev op Pixabay (gearchiveerd)
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com