Regelmatige gebruikte beelden vormen nog steeds geen bewijs dat chemtrails bestaan

28.04.2022, 11:13 (CEST)

Een reeks foto's gemaakt in "een speciaal uitgerust toestel" worden gedeeld op Facebook als bewijs voor het bestaan van chemtrails. Foto's met onder andere voormalig Duits bondskanselier Merkel in een vliegtuig waarin verschillende tonnen staan worden gedeeld, naast ook verschillende badges en piloten die verwijzen naar "#teamchemtrail"

Beoordeling

De beelden werden op verschillende momenten en locaties genomen, zeker niet op één "speciaal" vliegtuig. Daarenboven vormen ze geen bewijs dat chemtrails bestaan.

Feiten

De foto's, al dan niet samen, worden wel vaker gebruikt als bewijs voor het bestaan van zogenaamde chemtrails. Dat is een complottheorie waarbij wordt gezegd dat de vliegtuigstrepen die vliegtuigen achterlaten in de lucht (schadelijke) chemicaliën bevatten. Zo zou men het weer kunnen controleren of de omgeving vergiftigen.

Er is echter geen enkel bewijs dat chemtrails een echt fenomeen zijn De vliegtuigstrepen onstaan door het bevriezingsproces van de waterdamp uit vliegtuigmotoren, zoals Deutsche Presse-Agentur(dpa) reeds schreef. Maar wat tonen deze foto's dan wel?

Merkel en balasttonnen

De foto's van ex-bondskanselier Angela Merkel dateren van mei 2014 en werden genomen in Berlijn tijdens een luchtvaartexhibitie. Het vliegtuig in kwestie is een Airbus A350 XWB, dat zich toen nog in een testfase bevond. De blauwgrijze tonnen bevatten geen chemicaliën, maar water. Ze zijn dan ook testmateriaal en dienen om een passagierslading te simuleren. Een woordvoerder van Airbus bevestigde dit ook aan dpa.

Een tweede foto toont een groep mannen naast dezelfde soort blauwgrijze tonnen. De exacte origine van de foto is niet te bevestigen, maar volgens de website Chemtrail-Fragen gaat het om een foto van een promotiereis van Airbus uit 2012. De tonnen zijn identiek aan degene in de foto met Merkel. Het is hoogswaarschijnlijk dat ook hier zulke balasttonnen te zien zijn.

Trump bezocht een Boeing 787

Nog een andere foto toont voormalig Amerikaans president Trump (met rode das) eveneens in een vlieguig met vergelijkbare tonnen. Deze foto werd genomen in 2017, toen hij de nieuwe Boeing 787 ging bezichtigen, zoals dpa reeds schreef in 2020. Opnieuw zijn hier balasttonnen te zien, gebruikt bij tests, geen tonnen met chemicaliën.

Chemtrailbadges

Daarnaast zijn er verschillende foto's waar badges afgebeeld zijn met leuzes als "#TEAMCHEMTRAIL" en "#SPRAYANDPRAY". In sommige foto's houden verschillende piloten de badges ook trots in de lucht met de duim omhoog.

Dit is niets meer dan een uit de hang gelopen grap van de (inmiddels verwijderde) website Team Chemtrail. De foto's zouden van die website komen, schrijft Lead Stories. Zij schreven dat ze "entertainende producten voor piloten maken". Met hun acties claimden ze "complotdenkers het licht te doen zien en schrik aan te jagen".

Een Twitteraccount met hetzelfde logo, maar dat losstaat van de website, zou gebaseerd zijn op de luchtmachtbasis in Ramstein in Duitsland. Hun tweets hebben duidelijk een humoristische insteek. Een badge met "Team Chemtrail" en "#sprayandpray" is online te koop.

Nog een andere foto toont een man in een jumpsuit die poseert bij een aantal tonnen. Hij zou ook zo'n chemtrailbadge op zijn pak hebben. De foto dateert reeds van 2008 en werd op een Amerikaanse blog gepubliceerd. De foto is klein en de kwaliteit is niet al te scherp, maar toch ziet de badge er anders uit dan zo'n chemtrailbadge. Alleen al de vorm verschilt: die is niet volledig rond in de originele foto.

(Stand van zaken: 28/04/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Frank De Boosere over chemtrails (gearchiveerd)

dpa-factcheck over chemtrails, Merkel en balasttonnen, Trump in Boeing 787 en compilatievideo chemtrails

Foto Merkel(gearchiveerd)

Chemtrail-Fragen (gearchiveerd)

Foto Trump (gearchiveerd)

Factcheck Lead Stories (gearchiveerd)

Over Team Chemtrail (gearchiveerd)

Twitteraccount Team Chemtrail (gearchiveerd)

Foto uit 2008 (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com