Gedeelde BBC-tweet over president Macron is nep

21.04.2022, 14:22 (CEST)

Een screenshot met een Twitterbericht gaat rond op sociale media. De tweet zou afkomstig zijn van de Britse omroep BBC en zou een verkiezingsbelofte van de Franse president Macron delen. "Europa moet voorbereid zijn om de komende twintig jaar 60 miljoen vluchtelingen op te nemen uit Afrika en het Midden-Oosten," zou Macron volgens het bericht hebben gezegd. Dat zou zijn omdat de sancties tegen Rusland leiden tot een economische crisis in Afrika, wat grote aantallen Russische tarwe importeert.

Beoordeling:

Deze tweet is nep en niet van de BBC. Er is ook geen enkele aanwijzing dat Macron dit ooit heeft gezegd.

Feiten:

Bij het vermeende Twitterbericht van het account @BBCWorld staat wel een datum: 11 april 2022. Wie in de tijdlijn van het account zoekt, vind daar niet dit bericht op die datum. Er is wel een andere tweet op die dag, met dezelfde foto van president Macron. Dit gaat daarentegen niet over de opvang van vluchtelingen, maar is een algemene analyse van de Franse verkiezingscampagnes.

De tweet over de 60 miljoen vluchtelingen lijkt dus inderdaad niet afkomstig van de BBC. Nog een aanwijzing daarvoor is het simpele feit dat de tweet te veel tekens heeft. De tekst telt 301 tekens, terwijl er maar 280 tekens in een tweet passen.

Een andere visuele aanwijzing dat dit nep is, is de schaduw die achter de letters te zien is in het screenshot. Dat kleurverschil bestaat niet in echte tweets.

BBC-journalist Shayan Sardarizadeh merkte al op dat de tweet nep was. "Mr Macron heeft iets dergelijks niet gezegd en BBC News heeft daar nooit over getwitterd," schrijft hij. De persdienst van de BBC retweette het bericht van Sardarizadeh, waarmee ze onderschrijven dat het hier gaat om een nepbericht.

Er is nergens bewijs te vinden dat Macron deze uitspraak inderdaad heeft gedaan. Het lijkt dan ook uit de lucht gegrepen.

(Stand van zaken: 21/04/2022)

Links:


Facebookpost (gearchiveerd)

Tweet (gearchiveerd)

BBC World-account (gearchiveerd)

Andere tweet van 11 april (gearchiveerd)

Artikel bij tweet (gearchiveerd)

Tweet van BBC-journalist (gearchiveerd)

Retweet BBC News Press Team

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com