NAVO: 'Luitenant-generaal Cloutier is sinds juli 2021 niet in Oekraïne geweest'

14.04.2022, 18:02 (CEST)

Het is een hardnekkig gerucht dat rondgaat op sociale media: 'NAVO-generaal' Roger Cloutier zou in het Oekraïense Marioepol gevangen zijn genomen door Russische strijdkrachten. "Bingo hoge NAVO generaal was dus toch in Mariupol, er gaan en nog vele volgen," schrijft een Facebookgebruiker. Hij deelt daarbij ook een Twitterbericht met een foto van een onherkenbare man die door twee mannen met uniformen van de Russische veiligheidsdienst wordt meegenomen.

Beoordeling:

De berichten zijn onjuist. Luitenant-generaal Roger Cloutier is sinds juli 2021 niet in Oekraïne geweest, verklaart de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) aan Deutsche Presse-Agentur (dpa). Op zijn sociale media is te zien dat Cloutier op 13 april nog sprak bij een huldiging van soldaten. De beelden van de man die door de Russische veiligheidsdienst wordt gearresteerd, hebben bovendien met Cloutier te maken.

Feiten:

Het Facebookbericht in een Nederlands/Vlaamse Facebookgroep verwijst naar een Engelstalige tweet waarin beelden worden gedeeld van een arrestatie. De Twittergebruiker vraagt zich af of dit misschien luitenant-generaal Roger L. Cloutier Jr. is, de commandant van de Allied Land Command, een tak binnen de NAVO. 'De NAVO blijft beweren dat hij in Turkije is', schrijft de vrouw er ook bij. Het Nederlandse Facebookbericht doet er een schepje bovenop door te stellen dat dit bewijs is dat de 'NAVO-generaal' dus toch in Marioepol was.

Deze video kan daarvoor echter nooit als bewijs dienen. De link met luitenant-generaal Cloutier werd gemanipuleerd door zijn foto in de linkerbovenhoek van deze beelden te plaatsen. De gearresteerde man in de video is daarentegen iemand anders. De arrestatie vond bovendien niet eens plaats in Marioepol.

Door het screenshot met een 'reverse image search' te zoeken, zijn Russischtalige nieuwsberichten en video’s te vinden van deze arrestatie. De beelden komen ook voor in een uitzending van 7 april van НТС Севастополь (Sebastopol). Dit is een Russischtalige nieuwszender op de Krim. Het gaat volgens de Rusissche media om een Oekraïense burger die wordt verdacht van betrokkenheid bij een illegale gewapende militie. Hij zou zijn opgepakt toen hij de grens met de Krim probeerde over te steken.

Cloutier was recent niet in Oekraïne

Los van dat het geleverde 'bewijs' voor de arrestatie van Cloutier niet klopt, is de rest van het gerucht ook uit de lucht gegrepen. Het gaat desondanks al sinds begin april de wereld over.

Onterecht, schrijft het NAVO-departement Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) aan dpa. Onder SHAPE valt de divisie waar Cloutier de commandant van is. "Deze claims zijn volledig onjuist. Het laatste bezoek van luitentant-generaal Cloutier aan Oekraïne was in juli 2021," laat SHAPE in een statement weten. "Er zijn geen troepen onder het commando van de NAVO in Oekraïne".

Op zijn LinkedIn profiel werd Cloutier eerder deze maand gevraagd naar zijn vermeende gevangenschap in Oekraïne. Het antwoord was duidelijk: "Deze geruchten zijn volledig vals."

De commandant van de NAVO Allied Land Command stond op 13 april bovendien nog op de uitreiking van een onderscheiding aan leden van zijn divisie. Een video hiervan deelt hij op zijn LinkedIn, en staat ook op het NAVO-Twitteraccount van deze divisie.

De geruchten die online rondgaan zijn dus ongegrond en worden tegengesproken door beelden van Cloutier die op een later moment online verschenen. De beelden die als bewijs voor de arrestatie moeten dienen, laten bovendien een volledig ongerelateerde situatie zien.

(Stand van zaken: 14/04/2022)

Links:

Twitterbericht (gearchiveerd)

Facebookbericht (gearchiveerd)

Twitterbericht II (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Over Roger Cloutier (gearchiveerd)

Over de NAVO (gearchiveerd)

Bericht over arrestatie van RIA (gearchiveerd)

Uitzending met bericht arrestatie (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Hoax van begin april (gearchiveerd)

Reactie Cloutier op LinkedIn (bericht gearchiveerd)

LinkedInbericht 13 april (gearchiveerd)

Twitterbericht over dezelfde ceremonie (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com