Hillary Clinton was in Wisconsin toen Britse tiener in India werd vermoord

01.04.2022, 17:08 (CEST)

Een Facebookgebruiker deelt foto's van een jong meisje en Hillary Clinton. Hierbij schrijft de gebruiker dat Hillary Clinton het meisje op gruwelijke wijze zou vermoord hebben. Dit zou ook op film staan. Wie is het meisje, en is er enige aanleiding om te denken dat Hillary Clinton haar vermoord zou hebben? 

Beoordeling

Hillary Clinton heeft Scarlett Keeling niet vermoord. De verdachtmaking lijkt gebaseerd op het gerucht dat foto's van Keeling op de servers van Clinton zouden zijn gevonden. Maar ook hier is niets van aan. 

Feiten

Het meisje op de foto is Scarlett Keeling, een Britse toeriste die in februari 2008 op vijftienjarige leeftijd vermoord werd in India. Het duurde lang alvorens er iemand berecht werd voor de moord, maar in 2019 werd een man tot 10 jaar cel veroordeeld wegens moord en seksuele aanranding.

Heeft Hillary Clinton Scarlett Keeling vermoord? Daar is werkeljik geen enkele aanwijzing voor. Ze was ook aan de andere kant van de wereld op het moment van de moord. Scarlett Keeling werd in de ochtend van 18 februari dood gevonden in Goa, India. Een paar uur eerder was ze nog levend gezien. In die periode was Hillary Clinton bezig met de voorverkiezingen voor de presidentsrace in 2008, die ze uiteindelijk zou verliezen van Barack Obama.

Op 16 februari was Clinton in Wisconsin, waar ze een speech gaf. Op 17 februari werden haar activiteiten van die dag uitgesteld, wegens slecht weer. Op 18 februari was ze nog steeds in Wisconsin, waar ze opnieuw campagne aan het voeren was. Niet alleen is er geen enkele aanwijzing dat Clinton iets met de moord te maken had, ze kon het fysiek niet gedaan hebben, want ze was niet in Goa. 

Roddel

Waar komt dit verhaal dan vandaan? Een zoektocht op Google naar "Hillary Clinton" en "Scarlett Keeling" levert meteen een aantal factchecks op. Zowel Maldita, Lead Stories als The Dispatch schreven over de connectie tussen de twee. 

Alledrie schrijven ze over het gerucht dat foto's van het lijk van Keeling op de servers of laptop van Clinton zou gevonden zijn. Alledrie komen tot de conclusie dat dit verhaal volledig uit de lucht gegrepen is. 

(Stand van zaken: 01.04.2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Foto Scarlett Keeling (gearchiveerd)

Veroordeling moord Scarlett Keeling (gearchiveerd)

Artikel over moord (gearchiveerd)

Speech Clinton 16 februari 2008 (gearchiveerd)

Artikel over Clinton 17 februari 2008 (gearchiveerd)

Foto Clinton 18 februari 2008 (gearchiveerd)

Zoektocht Google (gearchiveerd)

Factcheck Maldita, Lead Stories en The Dispatch (gearchiveerd hier, hier en hier)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com