Aangeboren leukemie is heel zeldzaam, maar geen primeur in Gent
23.3.2022, 14:54 (CET)
In het Universitair Ziekenhuis van Gent zou er zich een trieste primeur hebben voorgedaan. Voor het eerst zou men daar een baby behandelen die geboren werd met leukemie. Dat schrijft een Belgische vrouw die zegt de grootmoeder van het kind te zijn. "Haar mama, mijn dochter, was gevaccineerd", voegt ze er aan toe. Een screenshot van het bericht werd gedeeld door een Nederlandse Facebookgebruiker.
Beoordeling
Aangeboren leukemie is een zeer zeldzame vorm van kanker bij baby's. Toch is het niet de eerste keer dat de dienst neonatologie in Gent met zo'n patiëntje te maken kreeg. De beschikbare data duidt aan dat vaccinatie tegen COVID-19 niet schadelijk is tijdens de zwangerschap.
Feiten
Neonatale leukemie wordt gedefinieerd als voorkomend binnen de eerste 28 dagen na de geboorte. Het meerendeel van die gevallen zijn congenitaal of aangeboren. De mutaties die zorgen voor de kanker ontwikkelen zich dus al in de baarmoeder. Het kind wordt dan geboren met alle klinische tekenen van leukemie.
Kanker bij kinderen is al uitzonderlijk en deze vorm van kanker is nog zeldzamer. Toch is het, helaas, niet de eerste keer dat men in het Universitair Ziekenhuis van Gent zo'n patiëntje ziet. Dat bevestigt een woordvoerder van het UZGent aan Deutsche Presse-Agentur (dpa).
Er is relatief weinig data beschikbaar over het aantal gevallen van congenitale leukemie. Wel is er een Nederlandse retrospectieve studie uit 2002. In de 25-jarige periode die de wetenschappers bekeken (1975 tot 1999) werden er 15 gevallen van congenitale leukemie over het hele land vastgesteld. Van alle pediatrische leukemie is minder dan 1% congenitaal.
Geen bewezen link met coronavaccin
De genetische en andere risicofactoren die er voor zorgen dat een baby congenitale leukemie krijgt zijn niet goed bekend. Sommige studies wijzen er op dat het dieet van de moeder een rol zou kunnen spelen.
Er is op dit moment geen enkele indicatie dat een mRNA-coronavaccin schadelijk is voor een ongeboren baby indien diens moeder zich laat vaccineren. Elk medicijn kan potentiële nadelen hebben, hoewel de meest courante bijwerkingen van een vaccinatie van lichte en voorbijgaande aarde zijn, zoals spierpijn, vermoeidheid of hoofdpijn. De voordelen voor moeder en kind zijn dan ook groter. De coronavaccins veranderen je DNA ook niet, dus ook op dat punt kan het geen rol spelen bij het ontwikkelen van kanker.
Links
Wat is neonatale/congenitale leukemie (gearchiveerd)
Wat is neonatale/congenitale leukemie II (gearchiveerd)
Nederlandse studie over congenitale leukemie (gearchiveerd)
EMA mRNA-vaccins tijdens de zwangerschap (gearchiveerd)
Memoral Sloan Kettering Cancer Center mRNA-vaccins, DNA en kanker (gearchiveerd)
Contact met het dpa-factcheckteam: factchecking-netherlands@dpa.com