Artikel over steun aan Oekraïne als voorwaarde restaurantbezoek is satire
17.3.2022, 16:35 (CET), laatst geüpdate: 21.9.2022, 10:57 (CEST)
Net nu het er op lijkt dat de meeste coronamaatregelen tot het verleden behoren, zouden er toch weer voorwaarden gekoppeld worden aan bepaalde activiteiten. Zo zouden klanten een bewijs van steun aan Oekraïne moeten kunnen voorleggen alvorens een restaurant binnen te mogen. Althans, dat zou moeten blijken uit een artikel waarvan een screenshot op Facebook wordt gedeeld.
Beoordeling
Het artikel is niet serieus. Het komt van de satirische website The Babylon Bee.
Feiten
Steeds meer landen, waaronder Nederland, laten de laatste coronamaatregelen los. Sinds 25 februari is het niet meer nodig om een coronatoegangsbewijs te tonen voor bepaalde activiteiten, zoals een horecabezoek. Ook in de VS lijken de coronamaatregelen op weg naar de uitgang. Maar volgens het gedeelde artikel worden Amerikanen nu geconfronteerd met andere restricties bij het uit eten gaan.
Het coronavirus is minder prominent aanwezig in de actualiteit, onder andere omdat Rusland op 24 februari Oekraïne is binnengevallen. Verschillende Amerikaanse restaurants zouden daarom nu een bewijs vragen van steun aan Oekraïne of haat tegenover Rusland - naar analogie met het coronatoegangsbewijs - alvorens klanten binnen te laten.
Het artikel is echter niet serieus. Het is afkomstig van The Babylon Bee. Op de website wordt duidelijk aangegeven dat het hier om satire gaat, en dus niet serieus moet genomen worden.
Recent schreef Deutsche Presse-Agentur een factcheck over een video van The Onion, ook een satirische website, die gedeeld werd zonder dat duidelijk was dat het hier om satire ging.
(Stand van zaken: 17.03.2022)
Links
Coronamaatregelen na 25 februari (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.