Foto van Oekraïense president Zelensky met voetbalshirt is bewerkt

7.3.2022, 16:07 (CET)

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne ontdekken mensen wereldwijd steeds meer over de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, bijvoorbeeld over zijn verleden als komiek en acteur. Er gaan ook allerlei verhalen over hem rond. Zo duikt er een foto op waarbij hij een voetbalshirt lijkt te tonen, met zijn naam en een hakenkruis erop. De foto wordt ook in Nederland gedeeld. Maar is deze echt?

Beoordeling:

De afbeelding is bewerkt. In werkelijkheid was het shirt bedrukt met zijn naam en het rugnummer ‘95’.

Feiten:

De originele foto is te vinden op het instagramaccount (tweede foto in de post) van president Zelensky. Ter gelegenheid van het Europees kampioenschap voetbal presenteerde hij op 8 juni 2021 het nieuwe shirt van het nationale team. Hij deelt in de post twee foto’s, eerst van de voorkant en daarna van de achterkant.

Het is duidelijk dat deze foto, waar hij de achterkant van het shirt laat zien, is gebruikt om een gefotoshopte versie te maken. Zo is de achtergrond gelijk in beide versies. In het origineel zijn rechts onderaan het cijfer 5 wat plooien in de stof te zien. Op de gemanipuleerde foto komen diezelfde plooien ook erboven, rechts aan het hakenkruis-symbool nog eens voor (hier is de bewerkte afbeelding in betere kwaliteit te zien). Dit is een duidelijke hint dat er met de foto is gerommeld en dat de cijfers uit de originele afbeelding zijn verknipt om een hakenkruis te vormen.

Het gaat hier dus duidelijk om een gefotoshopte foto, die past in het narratief van de Russische regering om Zelensky en zijn regering neer te zetten als nazistisch. In werkelijkheid is Zelensky van Joodse komaf en werden meerdere van zijn voorouders slachtoffer van de Holocaust.

Het zou bovendien internationaal voor veel ophef hebben gezorgd als Zelensky in 2021 echt met een voetalshirt met een hakenkruis te koop had gelopen. Die ophef is er niet, omdat dit nooit is gebeurd. Sterker nog, het Oekraïense voetbalshirt kwam in het nieuws omdat een zinnetje dat in de nek stond ('Glorie aan onze helden') te politiek was volgens de UEFA. De voetbalbond eiste van Oekraïne dat zij de slogan zouden verwijderen.

(Stand van zaken: 07/03/2022)

Links:

Facebookpost (gearchiveerd) (Foto in betere kwaliteit gearchiveerd)

Echte foto op Instagram (gearchiveerd) (In gearchiveerde versie rechts scrollen voor foto van achterkant)

NOS: 'Waarom Poetin Oekraïners 'neonazi's in een gecreëerd land' noemt' (gearchiveerd)

Artikel Washington Post (gearchiveerd)

Over UEFA en Oekraïense voetbalshirt (gearchiveerd)

Duitstalige dpa-factcheck

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com