Huisdieren van gearresteerde truckers kunnen in het asiel belanden als baasje geen andere opvang regelt

23.02.2022, 13:21 (CET)

De stad Ottawa zou zichzelf het recht hebben gegeven om de hierdieren te euthanaseren van gearresteerde truckers, die deelnemen aan de nog steeds lopende protesten in de Canadese hoofdstad. Als zo'n trucker langer dan 8 dagen in de gevangenis is, zou het dier dan sterven als straf voor zijn baasje. Dat beweren Nederlandse Facebookgebruikers, die zich baseren op de kop van een artikel. Maar klopt dat schokkende verhaal wel?

Beoordeling

Er is geen enkel bewijs of redelijke basis om aan te nemen dat het lot van de honden van gearresteerde truckers bezegeld is, bij wijze van straf voor hun baasjes. Dat staat nergens in de wet. De huisdieren kunnen wel in het asiel terechtkomen als een gearresteerde eigenaar niet binnen een bepaalde tijd zorgt dat het dier wordt opgehaald. De meeste asielen in Canada euthanaseren bovendien geen gezonde en adopteerbare dieren.

Feiten

De screenshot is afkomstig van een conservatieve Canadese website die zichzelf profileert tegen de "propaganda van de mainstream media". Zij baseren zich dan weer op een tweet van een officieel Ottawaans overheidskanaal.

Zij zeggen niets over het euthanaseren van dieren, als straf voor gearresteerde truckers door de stad Ottawa, maar steunen op de Animal Care and Control By-law. Dat zijn de regels met betrekking op katten, honden, vee en verboden dieren in de stad Ottawa.

Een huisdier van iemand die gearresteerd wordt en daardoor in een situatie zit waar er geen opvang is voor dat huisdier, wordt tijdelijk in de zorg van de stad geplaatst. Dat zou het geval zijn voor de protesterende truckers die hun huisdier bij zich hebben, maar de regel is ouder en breder dan dat. Het gaat ook op in het geval van brand, een medisch noodgeval of uithuiszetting. Na een bepaalde periode waarin de eigenaar geen alternatieve regeling treft, verandert de status van dat dier en wordt het in beslag genomen. Die termijn is in alle situaties 8 dagen, zo ook voor gearresteerde truckers.

De 'By-law' zegt opnieuw niets over euthanasie als straf. Het originele artikel baseert zich, op algemene wijze, op de bestaande praktijk van sommige dierenasielen waarbij gezonde dieren worden ingeslapen. Dat kan zijn door een gebrek aan plaats of omdat het dier weinig kans op adoptie heeft.

Daartegenover staat het zogenaamde no kill-beleid. Er is discussie over wat de definitie precies is, maar algemeen wordt aangenomen dat men daarbij geen gezonde en rehabiliteerbare dieren euthanaseert. Een gezond en adopteerbaar dier blijft dus zo lang als nodig in het asiel tot er een thuis is gevonden.

Er is dus geen enkele concrete aanleiding dat de hond van een gearresteerde manifestant als sanctie voor de eigenaar geƫuthanaseerd zou worden. De beslissing tot euthanasie, zoals bij een dier dat ongeneeslijk ziek is en lijdt, ligt niet bij de overheid maar bij het asiel waar het dier verblijft.

Zo ook in het asiel van Ottawa Humane Society, die samenwerken met de stad Ottawa. Een huisdier van een gearresteerde trucker, of een dier dat om een andere reden in de zorg van de stad zit, kan daar dus terechtkomen. Zij nemen dan het eigendom van de hond over en evalueren het dier voor adoptie, legt woordvoerder Stephen Smith uit. Hij bevestigt ook dat een dier nooit bij wijze van straf voor de eigenaar een spuitje zou krijgen. Elk gezond en adopteerbaar dier blijft daar tot er een thuis is gevonden, hoe lang dat ook duurt.

Kortom, er is geen enkel bewijs of redelijke basis om aan te nemen dat het lot van de honden van gearresteerde truckers bezegeld is bij wijze van straf voor hun baasjes. Ze kunnen de eigendomsrechten van hun dier wel kwijtgeraken als ze gearresteerd zijn en na 8 dagen geen regeling hebben getroffen over de opvang.

(Stand van zaken: 23/02/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Oorspronkelijk artikel (gearchiveerd)

Tweet Ottawa By-Law (gearchiveerd) met vervolg

Ottawa Animal Care and Control By-Law 2003-77 (gearchiveerd)

Wat is een no kill-asiel (gearchiveerd)

Euthanasiebeleid Ottawa Humane Society (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com